«Το 2024 ήταν μια χρονιά επιτυχιών για την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανοίγοντας τις εργασίες του 29ου Ετήσιου Κυβερνητικού Συνεδρίου του Economist. Ως πρώτος ομιλητής του συνεδρίου, ο υπουργός έδωσε τον τόνο για τη νέα φάση της ελληνικής πράσινης στρατηγικής, προχωρώντας σε έναν συνολικό απολογισμό της πορείας της χώρας το 2024 – με επίκεντρο την ενέργεια, την κλιματική πολιτική και την οικονομική σταθερότητα. Στον πυρήνα της τοποθέτησής του βρέθηκαν τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών, αλλά και οι νέες προτεραιότητες που διαμορφώνονται στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.
Η οικονομία εμφάνισε ισχυρό πλεόνασμα, κάτι που –όπως ο ίδιος σημείωσε– δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τις «θυσίες του ελληνικού λαού και την πειθαρχία που ζήτησε από όλους μας ο Μάριο Ντράγκι». Ο υπουργός δεν παρέλειψε να σταθεί στα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε ο ενεργειακός τομέας, δίνοντας έμφαση στην εντυπωσιακή άνοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Σήμερα, πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτό είναι ένα επίτευγμα για το οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι περήφανη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αγγίζει το 40% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς και τη συρρίκνωση της χρήσης λιγνίτη – μια σταθερή στρατηγική επιλογή που, όπως υποστήριξε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στη δημιουργία ενός νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα. «Είναι ώρα να ανοίξουμε τον φάκελο του βιομεθανίου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, ευέλικτο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας», επισήμανε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την περιφερειακή συνεργασία». Υπογράμμισε τη σημασία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και με γειτονικές χώρες, επισημαίνοντας ότι «οι διασυνδέσεις ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Τέλος ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, που ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας: στις 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, στο πλαίσιο διατλαντικής συνάντησης υψηλού επιπέδου.
«Το ενεργειακό χάσμα στην Ευρώπη απειλεί την κοινωνική νομιμοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας»
Στην ανάγκη αντιμετώπισης των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων στην ενέργεια στάθηκε εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη δεύτερη παρέμβασή του. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενεργειακό χάσμα στην Ευρώπη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό και διαρκές πρόβλημα που πλήττει ιδιαίτερα τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
«Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα – αφορά και τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κύπρο. Όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, που αντιμετωπίζει σταθερά υψηλότερες τιμές ενέργειας σε σχέση με άλλες περιοχές της ΕΕ», επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποκλίσεις αυτές δεν είναι συγκυριακές, αλλά σταθερές στο χρόνο, και συνδέονται με τις υποδομές, αν και υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.
Ο κ. Παπασταύρου υπενθύμισε ότι το ζήτημα είχε τεθεί με έμφαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο τον Ιούλιο του 2023 όσο και τον Ιανουάριο του 2024, οδηγώντας –όπως είπε– σε ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Επιτροπή αντέδρασε στις ανησυχίες μας, οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όταν δεν αντιμετωπίζονται, πλήττουν την κοινωνική νομιμοποίηση της ΕΕ και δίνουν έδαφος σε λαϊκιστικές φωνές», σημείωσε με έμφαση.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας (Task Force), η οποία –όπως ανέφερε ο υπουργός– θα εξετάσει πώς μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του αλγορίθμου που χρησιμοποιείται ως βάση για την τιμολόγηση της ενέργειας στην ΕΕ. «Είναι ένα τεχνικό αλλά και βαθιά πολιτικό ζήτημα. Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα: αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και όπως σε όλα τα ζητήματα στη ζωή, το πρώτο βήμα για τη λύση είναι η παραδοχή του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε πως το θέμα έχει ήδη τεθεί «πολύ εύγλωττα» στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η συζήτηση για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη εισέρχεται σε πιο ώριμη φάση.
Διαβάστε ακόμη