«Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις μελέτες μέσα στους επόμενους 20-22 μήνες και έτσι να οδηγηθούμε στην επενδυτική απόφαση», δήλωσε ο Γιάννης Καρύδας, επικεφαλής του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, αναφερόμενος στο project GREGY, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Ο κ. Καρύδας βρέθηκε ως καλεσμένος στο podcast του ΑΔΜΗΕ, «Στην Πρίζα», και έδωσε μια πλήρη εικόνα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το φιλόδοξο έργο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των δύο πρώτων από τις οριστικές μελέτες του έργου, της desktop study, για την βέλτιστη όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, και της cost-benefit analysis. Παράλληλα, ετοιμάζεται «το έδαφος» και για τις επόμενες μελέτες. 

«Εμείς έχουμε σαν στόχο αυτό το μεγάλο έργο και έργο με πολλές προκλήσεις βέβαια, όχι μόνο τεχνικές, να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε και να μπει μπροστά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2030, θα έλεγα 2031. Ακούγεται αρκετά φιλόδοξο, αλλά σε τέτοια έργα αν δεν βάζεις φιλόδοξα χρονοδιαγραμματα εύκολα καθυστερεί το έργο», επισήμανε ο κ. Καρύδας, ενώ κατά τον ίδιο η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το GREGY είναι ο χρόνος. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε τον χρόνο ακριβώς για να μην καθυστερήσουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε. 

Το GREGY θα μεταφέρει στην Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας, πράσινη ενέργεια, την οποία θα παράγουν στην Αίγυπτο έργα ΑΠΕ που θα υλοποιήσει ο Όμιλος Κοπελούζου. Στην παρούσα φάση, τα έργα αυτά έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται, προκειμένου να κατασκευαστούν παράλληλα με την ανάπτυξη του GREGY. «Στόχος είναι το χαρτοφυλάκιο αυτό να αποτελείται περίπου από 75% αιολική ενέργεια με 25% φωτοβολταϊκά και αυτή τη στιγμή μελετούμε αν θα βάλουμε και κάποιες μπαταρίες», ανέφερε ο κ. Καρύδας, ενώ, ερωτώμενος για τη συμμετοχή άλλων επενδυτών στην υλοποίηση των έργων, είπε πως «ήδη εχουμε υπογραψει τα πρώτα μνημόνια και προφανώς στοχεύουμε να φτιάξουμε κάποιο διεθνές consortium». 

Καρύδας: Καταλύτης για επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα το GREGY

Ως προς την αξία του GREGY για την Ελλάδα, ο κ. Καρύδας δήλωσε πως «η ύπαρξη του GREGY και η ύπαρξη φθηνής πράσινης ενέργειας συνεχούς ροής θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε επενδύσεις που αφορούν data centers, καθώς και έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης για τη ναυτιλία. «Το GREGY θα αποτελεί κίνητρο όχι μόνο για να βοηθήσει την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και η ελληνική βιομηχανία να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό και πλεονέκτημα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος», υπογράμμισε. 

Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική αγορά ενέργειας

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά ενέργειας, με την τεράστια διείσδυση της πράσινης ανάπτυξης και τις προκλήσεις που δημιουργούνται, ο κ. Καρύδας δήλωσε: «Πρέπει καταρχήν, όπως λέμε πάντα, να μπουν κανόνες, οι οποίοι να ισχύουν από την αρχή ως το τέλος μιας επενδυτικής δραστηριότητας για να ξέρει ο κάθε επενδυτής με τι όρους αναπτύσσει, επενδύει και υλοποιει ένα έργο του. Σαφέστατα δεν πρέπει να σταματήσει η πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σαφέστατα πρέπει να διορθωθεί η στρεβλωση που υπάρχει και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διείσδυση της αιολικης ενέργειας στην Ελλάδα. Διαφορετικά, μόνο με φωτοβολταϊκή ενέργεια θα υπάρχουν προβλήματα και στο δίκτυο και δεν θα μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε».

Συμπερασματικά, ο κ. Καρύδας τόνισε πως πρέπει γρήγορα να μπούνε κανόνες ως προς αυτούς τους άξονες, αλλά σαφέστατα δεν πρέπει να σταματήσουμε την πράσινη διείσδυση. «Πρέπει να μπούνε γρηγορότερα μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και σαφέστατα όλα αυτά πρέπει να υποστηριχθούν από αναβάθμιση του δικτύου, γιατί χωρίς αναβάθμιση του δικτύου προφανώς δεν μπορεί να μιλάμε για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη