Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της Σουηδίας «γεννά» η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το Business Sweden, ο κρατικός φορέας που συνδράμει τις επιχειρήσεις της σκανδιναβικής χώρας να επεκταθούν στο εξωτερικό. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η μελέτη δημοσιεύεται σε μια συγκυρία που σύννεφα άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω από το success story της Ελλάδας στις ΑΠΕ και η αποχώρηση ξένων ομίλων όπως η πορτογαλική EDPR είχε εγείρει αμφιβολίες σε ορισμένους κύκλους για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμό ξένων πράσινων επενδύσεων. Πλην όμως σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή δημοσιεύθηκε η μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «εντοπίζονται ευκαιρίες για τις σουηδικές επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας των ΑΠΕ και ιδίως στις μηχανολογικές εργασίες (engineering), των προηγμένων υλικών, των εξαρτημάτων και των εταιρειών που παρέχουν τεχνογνωσία στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, ο υδρογόνο, το βιοαέριο, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών δικτύου».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά έχουν ο σουηδικός όμιλος ΟΧ2 που εισήλθε τον Μάρτιο του 2022 με την απόκτηση δύο χαρτοφυλακίων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα από τοπικούς κατασκευαστές, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 500MW, τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Η OX2 δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ και υπολογίζεται ότι από την ίδρυσή της το 2004 έχει αναπτύξει έργα άνω των 2,5 GW, ενώ διαθέτει παρουσία σε 10  ευρωπαϊκές αγορές και την Αυστραλία. Πρόθεση να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα στον κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων -υπό την προϋπόθεση βέβαια να «πατήσει το κουμπί» η Πολιτεία με την δημοσίευση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης η τύχη του οποίου αγνοείται- έχει δηλώσει η Hexicon. Παρουσία στην Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια και η ελβετοσουηδική ABB που  προσφέρει προϊόντα και λύσεις για την ηλεκτροδότηση και τον αυτοματισμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και για τη διανομή και εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μελέτη της Business Sweden μπορεί να συναχθεί  ότι η ελληνική αγορά ΑΠΕ πιθανόν να μπει το αμέσως επόμενο διάστημα στο ραντάρ άλλων σουηδικών επιχειρήσεων με διεθνές αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα της Vattenfall (που ετοιμάζεται να επενδύσει 15 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια στον κλάδο των ΑΠΕ- της Eolus (που δραστηριοποιείται στην αιολική ενέργεια όπως το λέει και το όνομά της), των InnoVentum, Exeger, HPSolartech, Svea από τον κλάδο εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά καθώς και εταιριών που κινούνται στον κλάδο του εξοπλισμού δικτύων και των λύσεων για έξυπνα δίκτυα όπως είναι η Plexigrid, η Grid Solutions, η Blixt, η dLaboratory κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «σουηδικές επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην επέκταση του κλάδου αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα παρέχοντας τεχνογνωσία στις εργασίες μηχανικού, στα προηγμένα υλικά (advanced materials), σε εξαρτήματα και σε υπηρεσίες. Η οικοδόμηση συμπράξεων με τους μεγάλους παίκτες του χώρου όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Metlen, η Motor Oil και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι σημαντική. Η κατανόηση των αναγκών τους μπορεί να βοηθήσει τις σουηδικές εταιρείες να τοποθετηθούν ως πολύτιμοι εταίροι στον κλάδο. Όσον αφορά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, εντοπίζεται «πεδίο δόξης λαμπρόν» για επιχειρήσεις από τη χώρα των Βίκινγκ στον τομέα των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (aggregators) για παραγωγούς και καταναλωτές, έξυπνους μετρητές και συστήματα αποθήκευσης. Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι η σουηδική τεχνογνωσία στην κατασκευή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάνελ και μπαταρίες μπορεί να αποτελέσει «εισιτήριο εισόδου» στην ελληνική αγορά.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της μελέτης αφιερώνεται στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τα προγράμματα ανάπτυξης που υλοποιούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμάται στο πλαίσιο αυτό ότι σουηδικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό των δικτύων δια της παροχής προηγμένων μετασχηματιστών, καλωδίων υψηλής δυναμικότητας,  συστημάτων παρακολούθησης δικτύων, λύσεων για έξυπνα δίκτυα, λογισμικού για διαχείριση δικτύων κ.α. Τέλος, στο μικροσκόπιο των Σουηδών μπαίνει και ο τομέας του υδρογόνου (ηλεκτρολύτες, λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου, στήριξη σε βιομηχανίες που μεταβαίνουν σε διεργασίες βασισμένες στο υδρογόνο) αλλά και του βιοαερίου, καθώς εκτιμάται ότι η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας θα τριπλασιαστεί ως το τέλος της δεκαετίας φτάνοντας τα 300 MW. Όπως τονίζεται στη μελέτη, «σουηδικές επιχειρήσεις που παρέχουν προηγμένες λύσεις για την παραγωγή, διανομή και χρήση βιοαερίου μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, φορείς της οποίας εκτιμούν ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα γύρω από το βιομεθάνιο και το βιοαέριο παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προοπτικές…»

Διαβάστε ακόμη