«Έτοιμη να επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην εκτέλεση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή», δηλώνει η διοίκηση της Motor Oil στον ετήσιο απολογισμό του 2023. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει οι επενδύσεις αυτές θα κατανεμηθούν σε διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της βιωσιμότητας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, σημαντική χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε έργα που επικεντρώνονται στη συντήρηση και την ανθεκτικότητα, τις υλικοτεχνικές βελτιώσεις, την ψηφιοποίηση, την αποδοτικότητα και τις βελτιώσεις HSSE (Υγεία, Ασφάλεια, Προστασία και Περιβάλλον). Επιπλέον, σημαντικοί πόροι θα αφιερωθούν στην προώθηση των στόχων ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του 2023, η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας τη χρήση 2023 διαμορφώθηκε σε 207,7 εκατ. ευρώ από την οποία 204 εκατ. (98,2%) διετέθη σε έργα του διυλιστηρίου της Motor Oil. Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του διυλιστηρίου: την παλαιά και τη νέα μονάδα επεξεργασίας αργού, το συγκρότημα Ήπιας Υδρογονοδιάσπασης, και τη Μονάδα Απόσταξης Κενού καυσίμων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναβάθμισης και μετατροπών (revamping) στη βασική μονάδα κατεργασίας αργού με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως από 185.000 προηγουμένως.

Ποσό 42,4 εκατ. αφορά στο έργο κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Περίπου 24,6 εκατ. αφορά στο έργο κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, δυναμικότητας 57 MW και συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας για τη χρήση 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 210 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά: την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, την κατασκευή της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής, τα έργα επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων του Διυλιστηρίου και, σειρά έργων μικρότερης κλίμακας για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και ευελιξίας στην παραγωγή του διυλιστηρίου.