Στόχο για αύξηση των EBITDA της «νέας Elpedison»  στα 300 εκατ. ευρώ έως το 2030 θέτει η Helleniq Energy όπως προέκυψε από την ενημέρωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Ανδρέα Σιάμισιη στους αναλυτές, σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2024. Αν και o λεπτομερής οδικός χάρτης για το πώς θα προκύψει αυτό το άλμα κερδοφορίας αναμένεται αργότερα εντός του έτους μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Edison για το 50% της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη η Helleniq, εντούτοις είναι σαφής η στόχευση να αναδειχθεί η νέα Elpedison που θα συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες των κλάδων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε ισχυρό αναπτυξιακό πόλο, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων σε όλο το ενεργειακό φάσμα, ξεκλειδώνοντας συνέργειες με την δραστηριότητα των ΑΠΕ (που διευρύνεται ταχύτατα σε Ελλάδα και εξωτερικό) και φυσικά τα πετρελαιοειδή. Για τη χρήση  του περασμένου έτους τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ , άρα ο πήχης τίθεται ψηλά για τα επόμενα έτη.  Να σημειωθεί ότι με βάση δε τις επιδόσεις της Elpedison τα τελευταία χρόνια, τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται να ενισχυθούν με περίπου 1,5 δις. ευρώ σε επίπεδο πωλήσεων και 60-70 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ΕΒΙΤDA.

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για γεωτρύπανο στο μπλοκ της Κρήτης

Ο κ. Σιάμισιης τοποθετήθηκε και για τα επόμενα βήματα στις έρευνες για φυσικό αέριο στα θαλάσσια μπλοκ όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, στο φόντο του «ανεβασμένου πυρετού» για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα (εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη  Chevron και προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τα οικόπεδα Νότια της Πελοποννήσου και Α2) και σε Κύπρο.  Ο επικεφαλής της Helleniq Energy δήλωσε ότι αναμένει τη λήψη της απόφασης για την διεξαγωγή διερευνητικής γεώτρησης στο μπλοκ Νοτιοδυτικά της Κρήτης εντός του 2025 (για το οποίο η διαδικασία αξιολόγησης των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί)  σε περίοδο 3-6 μηνών από σήμερα. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση σε βαθιά νερά και σημείωσε ότι το κόστος της γεώτρησης  –που υπολόγισε στα 50-80 εκατ. ευρώ- βρίσκεται σε συνάρτηση με τον ευρύτερο σχεδιασμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου της Exxon Mobil που είναι ο Λειτουργός (Operator) του μπλοκ «ΝΔ της Κρήτης» και έχει πρόγραμμα γεωτρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και της Αιγύπτου και  τη διαθεσιμότητα του εξειδικευμένου πλοίου και του απαραίτητου εξοπλισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, το κόστος εκτιμάται σε 50-60 εκατ. ευρώ αν η γεώτρηση πραγματοποιηθεί από πλατφόρμα που θα διενεργήσει σειρά γεωτρήσεων στην περιοχή, ενώ αυξάνεται σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ εάν μισθωθεί πλατφόρμα ειδικά για το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο. Αναφορικά με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο όπου η Helleniq Energy είναι παραχωρησιούχος  (μπλοκ 10 και μπλοκ Κυπαρισσιακός όπου έχει το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης) και μπλοκ 2 (όπου Operator είναι η Energean  με ποσοστό 75%), η διοίκηση της Helleniq Energy ανέφερε ότι η ερμηνεία των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές έρευνες έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες  που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα η Energean προσανατολίζεται να ζητήσει νέα παράταση της παραχώρησης για το μπλοκ 2 (που κανονικά εκπνέει στις 15 Μαρτίου), ενώ η Helleniq φέρεται να αναζητά εταίρους για τα άλλα δυο οικόπεδα, θέμα που φέρεται να συζήτησε ο κ. Σιάμισιης στις επαφές που είχε στο Κάιρο στο περιθώριο της έκθεσης EGYPES την εβδομάδα που πέρασε.

Ιστορικό υψηλό στην παραγωγή των διυλιστηρίων της Helleniq Energy και άλμα εξαγωγών το 2024

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024 –που σφραγίστηκαν από την διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας πάνω από το 1 δις. ευρώ, τη βελτίωση των επιδόσεων όλων των επιμέρους κλάδων και τη διαμόρφωση της μερισματικής απόδοσης σε διψήφιο ποσοτό 10%-, ο κ. Σιάμισης έκανε λόγο για μια «ακόμη πολύ καλή χρονιά», τονίζοντας ότι οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες από την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης (που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των κερδών από τον σχετικό κλάδο κατά 24%, στα 795 εκατ. ευρώ), αλλά και την επίπτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα κέρδη του 2023 (173 εκατ. ευρώ) που επηρέασε τα αποτελέσματα του 2024.

Εμφανίστηκε δε συγκρατημένα αισιόδοξος και για το τρέχον έτος, προειδοποιώντας ωστόσο ότι στον κλάδο διύλισης –που παραμένει ο πυλώνας με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις δραστηριότητες του Ομίλου- τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν από τις συντηρήσεις στο διυλιστήριο της Ελευσίνας (που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα) και στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου που προγραμματίζεται προς το τέλος του έτους. Ειδική μνεία έκανε στα ρεκόρ που «έγραψε»  η  Helleniq Energy το 2024, όπως το ιστορικό υψηλό στην παραγωγή των διυλιστηρίων και στην πώληση αεροπορικών καυσίμων και στην δεύτερη καλύτερη επίδοση στις εξαγωγές που κάλυψαν το 54% της παραγωγής των διυλιστηρίων, αντανακλώντας την ισχυρή εξωστρέφεια του Ομίλου.

Καθαρός ορίζοντας για κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1 GW το 2026 –Επέκταση σε νέες αγορές εκτός συνόρων

H διοίκηση της Helleniq Energy ανέδειξε επίσης  την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 500 MW στο τέλος του 2024 –και την αυξημένη συνεισφορά στην κερδοφορία του ομίλου στα EBITDA που θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το «αγκάθι» των περικοπών που επηρεάζουν τις επιδόσεις  μεγάλα έργα  της εταιρείας, όπως το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη.  Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι ο ορίζοντας είναι καθαρός για την επίτευξη του στόχου για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στο 1 GW που θα επιτευχθεί το 2026, καθώς έργα ισχύος 500 MW είναι είτε σε φάση κατασκευής είτε ready to build,  ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος θα ενεργοποιηθεί ένας «μηχανισμός για την δίκαιη κατανομή των περικοπών σε όλη την αγορά, κάτι που δεν συνέβη κατά το 2024». Δήλωσε επίσης πεπεισμένος για την επίτευξη του στόχου για τετραπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από τα σημερινά επίπεδα στα 2 GW το 2030, με την ανάπτυξη έργων από την υφιστάμενη δεξαμενή του ομίλου, αλλά και μέσω επιλεκτικών εξαγορών. Προτεραιότητα της Helleniq Energy είναι η εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου (όπου αυτή τη στιγμή κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά) με την προσθήκη περισσότερων αιολικών και μπαταριών, ενώ τονίστηκε και η προσθήκη του πρώτου έργου αντλησιοταμίευσης.

Εκτός από την τεχνολογική διασπορά, τέλος,  η εταιρεία επιδιώκει και μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά, με την επέκταση σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος.  Πιο συγκεκριμένα, μετά τα πρώτα βήματα που πραγματοποίησε στο εξωτερικό η Helleniq Enegy  -με την απόκτηση χαρτοφυλακίου 40 MW στην Κύπρο- και τη συμφωνία με τη Metlen που αναπτύσσει για λογαριασμό της Helleniq φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 211 MW στη Ρουμανία, ο επόμενος «σταθμός» στο ταξίδι της πράσινης επέκτασης στα Βαλκάνια είναι η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Helleniq Renewables, ο πράσινος βραχίονας της Helleniq Energy «βάζει στην πρίζα»  φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 12 MW, ενώ ξεκινά την κατασκευή ενός δεύτερου έργου -επίσης φωτοβολταϊκού- λίγο μεγαλύτερης ισχύος. Στα  δε πλάνα της εταιρείας στο πλαίσιο της επέκτασης -τόσο γεωγραφικής όσο και από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος- βρίσκεται η μεγάλη αγορά της Βουλγαρίας, την οποία «σαρώνει» προς αναζήτηση ηλιακών έργων.

Διαβάστε ακόμη