Η υπερκάλυψη των παραγωγικών δυνατοτήτων των μονάδων παραγωγής εξειδικευμένων καλωδίων, οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης καλωδίων κατά 12% ετησίως και οι πολλαπλάσιες ανάγκες για νέα έργα διασυνδέσεων τα επόμενα χρόνια, οδηγεί τις μεγάλες βιομηχανίες καλωδίων σε νέες επενδύσεις για νέες μονάδες καλωδίων.

Η Hellenic Cables θυγατρική της Cenergy Holdings είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια. Με δραστηριότητα στην καρδιά του Megatrend της ενεργειακής μετάβασης, έχει υπερκαλύψει την παραγωγική της δυναμικότητα, ξεκινώντας το 2024 με ανεκτέλεστο 2,5 δισ. ευρώ.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Τα κίνητρα της νομοθεσίας IRA αποτελούν πόλο έλξης για την παγκόσμια βιομηχανία ενεργειακής μετάβασης, επιτυγχάνοντας να συγκεντρώνουν στις ΗΠΑ τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται για προϊόντα ενεργειακής μετάβασης, όπως τα καλώδια.

Η νέα μονάδα θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αυτής επένδυσης, η Hellenic Cables Americas, εξασφάλισε απαλλαγές 58 εκατ. ευρώ, καθώς υπέβαλε επιτυχώς στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προαναφερθείσα μονάδα.

Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres). Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 8 εβδομάδων υπό την προϋπόθεση λήψης των συνήθων σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεων.

Η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρυχίων και χερσαίων έργων υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής οδηγούν τις καλές επιδόσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση για καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης ενισχύθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας καλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και η έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων, αύξησαν το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 150,3 εκατ. ευρώ (39% αύξηση σε ετήσια βάση). Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις, τόσο στην αγορά των διασυνδέσεων όσο και στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενίσχυσαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα, που ανήλθε σε νέα υψηλά ιστορικά επίπεδα 2,5 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. τον προηγούμενο χρόνο.

Η σταθερή ροή έργων επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί σχέδια για περαιτέρω κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την αγορά τόσο των χερσαίων όσο και των υποβρύχιων καλωδίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας προχώρησε σε συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 121,1 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, ενώ 7 εκατ. αφορούσαν δαπάνες της εταιρείας για το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις στον τομέα καλωδίων, το 2023, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (1.047 εκατ. – 9% αύξηση σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω των έργων (26% αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση). Η σταθερή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές (δηλ. Κεντρική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειος) βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους ανά τόνο προϊόντος στα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής, το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και τα σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στα καλωδιακά έργα, αύξησαν το αναπροσαρμοσμένο EBITDA του τομέα κατά 40% σε ετήσια βάση.