Τοπικό συνέταιρο ο οποίος θα αναλάβει να συνεργαστεί με τη γερμανική εταιρεία στην ανάπτυξη του εργοστασίου οργανικών μπαταριών στην Ελλάδα, αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες πωλήσεων, υποστήριξης, κ.ά. αναζητεί η CMBlu Energy με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν προς τον όμιλο Βιοχάλκο. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Δρ. Peter Geigle, απέφυγε χθες να κατονομάσει τον ελληνικό όμιλο. Ωστόσο είπε πως είναι σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις «με περισσότερες από μία ελληνικές εταιρείες». Πρόσθεσε πως η επένδυση (δεν αναφέρθηκε στο ύψος της αλλά υπολογίζεται σε επίπεδα περί τα 80 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών, θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Geigle δήλωσε, μάλιστα, εντυπωσιασμένος από το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα το οποίο θεωρεί πως είναι το πλέον προχωρημένο στην ΕΕ. Γι’ αυτό και επέλεξε να δημιουργήσει το πρώτο της εργοστάσιο στη χώρα μας, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή αντίστοιχης μονάδας στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε χθες, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η CMBlu επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη της μονάδας που σε πρώτο στάδιο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 4 GWh.

Ο Peter Geigle μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ρευστοποίησε τις συμμετοχές του και επένδυσε τα κεφάλαια στη δημιουργία της CMBlue Energy με άλλους τέσσερις επενδυτές που προέρχονται από γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Γερμανίας. Στόχος των επενδυτών είναι η ανάπτυξη μπαταριών αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας με βάση οργανικά μόρια.

Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει πως οι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογικές λύσεις Organic SolidFlowTM της CMBlu είναι κατασκευασμένες από άφθονες στη γη, μη λιθιούχες πρώτες ύλες που επίσης αποφεύγουν την εξάρτηση από ζωτικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού και από χώρες. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος από την προμήθεια αυτών των υλικών είναι ιδιαίτερα μειωμένος. Η εν λόγω τεχνολογία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους και ασφάλειας σε σύγκριση με τις μπαταρίες που βασίζονται σε μέταλλα, με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που καταλαμβάνει λιγότερο χώρο για την προσιτή παροχή υψηλής ισχύος και μεγαλύτερης διάρκειας απόδοσης.

Τον Οκτώβριο του 2023 στο μετοχολόγιο της CMBlu προστέθηκε ο αυστριακός κατασκευαστικός κολοσσός Strabag που επένδυσε 100 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Πριν από λίγες εβδομάδες ιδρύθηκε η CMBlu Energy AE στην Ελλάδα με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Πατεράκη ενώ έχει κατατεθεί αίτημα ένταξης της επένδυσης στο πρόγραμμα Produc-e Green του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που στηρίζει βιομηχανικές επενδύσεις για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών στη χώρα μας.

Χθες ήταν στην Αθήνα τόσο ο πρόεδρος της CMBlu, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Constantin Eis, και υποστήριξαν πως «η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».

Πρώτος στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ, ενώ σταδιακά επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως τα πλοία, τα οχήματα, κ.ά. Ο κ. Geigle έλεγε χθες πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει στις τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης αυτό που έκανε ειδικά η Γερμανία με την πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Με την Κίνα να κυριαρχεί στις τεχνολογίες μπαταριών με λίθιο, οι εναλλακτικές λύσεις όπως οι οργανικές μπαταρίες της CMBlu μπορούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία, τόνισε.

Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας υποστηρίζει πως «η CMBlu έχει σχεδιάσει μια εξαιρετικά αποδοτική και κλιμακούμενη διαδικασία παραγωγής παρόμοια με αυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τυποποιημένα στοιχεία παραγωγής.

  • Η εύκολα αναπαραγόμενη διάταξη και τα μηχανήματα επιτρέπουν την απλή αναπαραγωγή σε κάθε γεωγραφική τοποθεσία
  • Κάθε μονάδα παραγωγής καλύπτει 250 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)
  • Κάθε μονάδα παραγωγής μπορεί να παράγει το υλικό για 1 GWh ετησίως
  • Ο αριθμός των στοιχείων παραγωγής μπορεί να επεκταθεί κατά βούληση όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας που αρχικός στόχος είναι οι 4 GWh ώστε να καλύπτονται ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.
  • Σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε σύγκριση με παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου».