Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni στοχεύει να πουλήσει μέχρι το τέλος του έτους μειοψηφικά μερίδια στις μονάδες βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών που θα μπορούσαν να αποφέρουν συνολικά περίπου 1,3 δισ. ευρώ για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο όμιλος των 50 δισ. ευρώ έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με κεφάλαια και βιομηχανικούς επενδυτές για να βρει έναν εταίρο που ενδιαφέρεται για ένα μερίδιο έως 10% στη μονάδα βιοκαυσίμων Enilive. Η μονάδα θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Ξεχωριστά, η Eni βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο μνηστήρες για να πουλήσει έως και 30% στην επιχείρηση βιοπλαστικών Novamont, η οποία θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ανέφεραν οι πηγές.

Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του ιταλικού ομίλου για τη δημιουργία ξεχωριστών οντοτήτων -που ονομάζονται “δορυφορικές” εταιρείες- οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν εξειδικευμένους επενδυτές, βοηθώντας την Eni να χρηματοδοτήσει πιο πράσινες επιχειρήσεις χωρίς να εξαντλήσει πόρους για τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Eni θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής της Enilive στο χρηματιστήριο σε ένα δεύτερο βήμα, ανέφεραν δύο από τις πηγές, είτε μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς είτε μέσω απόσχισης, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες του ομίλου.

Η Enilive συγκεντρώνει πρατήρια πολλαπλών καυσίμων και βιοδιυλιστήρια στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Στο σχέδιό της για την περίοδο 2024-2027 η Eni προβλέπει ότι τα βασικά κέρδη της μονάδας θα αυξηθούν σε 1,2 δισ. ευρώ το 2025 από 1 δισ. ευρώ που αναμένεται φέτος.

Η Novamont με έδρα το Πιεμόντε, η οποία ανήκει στην Eni μέσω της χημικής της μονάδας Versalis, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή βιοπλαστικών.