Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, εξέτασε πρόσφατα το ενδεχόμενο να αγοράσει τη βρετανική BP, αλλά οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν πέρα από τις προκαταρκτικές συζητήσεις, δήλωσαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) αποφάσισε τελικά ότι η BP δεν θα ήταν κατάλληλη για τη στρατηγική της, είπαν τρεις άνθρωποι. Πολιτικές εκτιμήσεις βάρυναν επίσης στην πιθανή κίνηση, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Η εταιρεία των 88 δισεκατομμυρίων λιρών (110,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έχει υποαποδώσει τους ανταγωνιστές της εδώ και χρόνια, γεγονός που σύμφωνα με επενδυτές και αναλυτές έχει καταστήσει τη βρετανική εταιρεία πιθανό στόχο εξαγοράς. Οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί βρίσκονται εν μέσω της μεγαλύτερης ενοποίησης του κλάδου εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί.

Οι επενδυτές έχουν τιμωρήσει το σχέδιο της BP να μειώσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και την ταχύτερη στροφή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως η Shell, η Exxon και η Chevron. Τον Φεβρουάριο του 2023, η BP υπαναχώρησε από τα πιο επιθετικά σχέδια ενεργειακής μετάβασης.

Η ADNOC, αντίθετα, έχει αυξήσει την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο διευθύνων σύμβουλος Σουλτάν αλ Τζαμπέρ επιδιώκει να αναμορφώσει τον κρατικό γίγαντα με την εικόνα ενός παγκόσμιου πετρελαϊκού κολοσσού. Η εταιρεία, η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της BP.

Η ADNOC και η BP συνομίλησαν απευθείας τους τελευταίους μήνες και η ADNOC ζήτησε επίσης συμβουλές από επενδυτικές τράπεζες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία, δήλωσαν δύο από τους ανθρώπους.

Ο γίγαντας των Εμιράτων εξέτασε όλες τις επιλογές όταν εξέταζε την BP, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός μεγάλου μεριδίου, δήλωσε ένα τέταρτο άτομο. Οι μεγάλες εταιρείες συνήθως αξιολογούν την αγοραία αξία και τη στρατηγική αξία των αντιπάλων για πιθανές εξαγορές. Η BP ήταν μία από τις πολλές εταιρείες που εξέτασε η ADNOC, πρόσθεσε το άτομο.

Η ADNOC εξέτασε επίσης άλλες διεθνείς εταιρείες για να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πρόσθεσε το πρόσωπο.

Η ADNOC αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ένας εκπρόσωπος της BP και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου επιχειρήσεων της Βρετανίας αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Οι μετοχές της BP στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% στις απογευματινές συναλλαγές, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου στα 40 δολάρια και εξαλείφοντας προηγούμενες απώλειες.