Άδεια αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 711,1168 MW απέκτησε η «Cero Development Hellas» τροποποιώντας την άδεια που είχε στο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 369 MW στο Δρίστελλο Δομοκού. Η Cero Development είναι θυγατρική του ομίλου Macquarie Green Investment Group.

Η Cero Development, είναι ο ελληνικός βραχίονας της Cero Generation και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα ηλιακής ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών της φτάνει τα 5 GW στην Ελλάδα, ενώ συνολικά αναπτύσσει 370 έργα φωτοβολταϊκά με αποθήκευση σε όλη την Ευρώπη.

Στρατηγική της εταιρείας είναι να προσθέτει στα φωτοβολταϊκά που διαθέτει μπαταρίες, ώστε να εξασφαλίζει προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης, αξιοποιώντας τις σχετικές διατάξεις και να δραστηροποιηθεί σε λίγα χρόνια στην παραγωγή ενέργειας από αποθήκευση.

Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2022 και διαθέτει φωτοβολταϊκά σε Φωκίδα (ισχύος 280 MW) και Θεσσαλία (ισχύος 110 MW αλλά και στο Κάτω Νευροκόπι (269.23 MW και 153.85 MW), στο Δομοκό (369.99505 MW) και στο Λιτόχωρο (269.23 MW). Για τα έργα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συναφθεί PPA’s με εγχώριες αλλά και ξένες εταιρείες και εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστούν το 2025 και το 2026.

H Cero Development εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο με την ονομασία «Project Delphini».

Το ύψος της επένδυσης για το φωτοβολταϊκό στην Προσοτσάνη υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, το έργο, θα παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.

Πρεμιέρα για τη θυγατρική με την Enel

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη θα παρουσιάσει το νέο όνομα της άλλης θυγατρικής της- κοινοπραξίας με την Enel μετά την απόκτηση από τη Macquarie του 50% της Enel Green Power Hellas (EGPH). Με νέο όνομα η εταιρεία θα χαράξει μια νέα πορεία στην πώληση ενέργειας από ΑΠΕ, αξιοποιώντας την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ που διαθέτει προχωρώντας στη διάθεση στην αγορά ενός χαρτοφυλακίου ενέργειας ως Virtual Power Plant.

Η EGPH διαθέτει σε λειτουργία 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέτοχος της Cero Development, και της κοινοπραξίας με την Enel Hellas, το Μacquarie Group αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα προωθώντας μέσω διαφόρων βραχιόνων του επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 10 δις ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πριν από λίγους μήνες εξάλλου και η Corio Generation, o «βραχίονας» του ομίλου Macquarie στα υπεράκτια είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να συμπράξει με τον ελληνικό τεχνολογικό όμιλο Globalsat για να αξιολογήσει ευκαιρίες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ελλάδα.