Για εκκρεμότητες σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στη χώρα μας και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.) έκανε λόγο η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Ο προβληματισμός γύρω από τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εκφράζεται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε πιο γρήγορα καθώς υπάρχει ένα emergency για να πετύχουμε τους στόχους μέχρι το 2030». Επιπρόσθετα, ανέδειξε το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα επιφορτίζονται με την αδειοδότηση ενός τέτοιου έργου, δεν έχουν σχετική εμπειρία, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να αποσοβηθούν καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω project συνιστά την μοναδική αποθήκη CO2 σε επίπεδο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πράγμα που υπογραμμίζει την ευρύτερη σημασία του στις προσπάθειες απανθρακοποίησης.

Η επένδυση της Energean υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, με το έργο να έχει χαρακτηριστεί καταρχήν επιλέξιμο από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ένα πακέτο 400 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για το έργο έχει υποβληθεί φάκελος από την Energean και τον ΔΕΣΦΑ, προς ένταξη στο καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest- PCI’s). Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα έργο που εντάσσεται στη λίστα των PCI απολαμβάνει εκτός από fast track αδειοδότηση και άλλα πλεονεκτήματα όπως τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Επίσης, η Energean έχει υποβάλλει φάκελο για χρηματοδότηση από το EU Innovation Fund.

Το σχέδιο της Energean είναι η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια η συμπίεσή του και η μεταφορά του, είτε μέσω ενός συστήματος αγωγών που θα πρέπει να υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ, είτε μέσω φορτηγών, τρένων ή πλοίων, στους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπου θα αποθηκεύεται.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Δρ. Σάρδη γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Η εταιρεία ξεκίνησε την διαδικασία για τη μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009.

  • Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του έτους.
  • Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την 1η φάση του έργου.
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της Προμελέτης Τεχνικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.