Ο σουηδικός όμιλος ηλιακών συλλεκτών Nordcell Group AB ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων ισχύος 1,2 GW στη βόρεια Σουηδία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από την Κίνα και τη Νότια Ασία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025, χωρίς να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία της νέας μονάδας παραγωγής, σύμφωνα με το renewablesnow.

Με την ονομασία GIGA ONE, η νέα μονάδα αναμένεται να κατασκευάζει 2,5 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες ετησίως. Η Nordcell αναφέρει ότι το εργοστάσιο σχεδιάζεται ως το πιο πράσινο εργοστάσιο ηλιακών πάνελ που θα τροφοδοτείται με 100% ενέργεια χωρίς ορυκτά και θα εφοδιάζεται με αυτοματισμούς επόμενου επιπέδου σε συνδυασμό με τον πιο προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Nordcell, με έδρα τη Στοκχόλμη, έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει μια καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής που θα καλύπτει και τα τέσσερα βασικά στάδια κατασκευής ηλιακών πάνελ — πυρίτιο, πλινθώματα και πλακίδια, κύτταρα και πάνελ.

Το συγκεκριμένο έδαφος για το μελλοντικό εργοστάσιο δεν έχει επιλεγεί ακόμη. Η εταιρεία αξιολογεί επί του παρόντος διάφορες τοποθεσίες στη βόρεια περιοχή της Σουηδίας και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σύντομα. Η θέση σε λειτουργία της GIGA ONE στοχεύει στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Μόλις εγκατασταθεί, η μελλοντική εγκατάσταση θα είναι σε θέση να κατασκευάσει αρκετές συσκευές για την παραγωγή περίπου 1,5 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, μια παραγωγή αρκετή για να τροφοδοτήσει 600.000 σπίτια ή να καλύψει περίπου το 1% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Σουηδίας.

Η Nordcell ξεκίνησε στις αρχές του 2023 από μια ομάδα επιχειρηματιών από τον κλάδο της ηλιακής βιομηχανίας της ΕΕ. Η εταιρεία θα στοχεύει στις οικιακές, εμπορικές και κοινωφελείς αγορές.

Η σουηδική εταιρεία σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι αφιέρωσε το προηγούμενο έτος στην ανάπτυξη του σχεδίου GIGA ONE. Το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) συνεργάζεται με την εταιρεία στο σχέδιο από την αρχή, ξεκινώντας μια πρώιμη αξιολόγηση του κύκλου ζωής (ΑΚΖ) για την ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής.