Η Sungrow Power Supply Co. ξεπέρασε τη Longi Green Energy Technology Co. ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, καθώς η πτώση των τιμών του εξοπλισμού συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους για τους κατασκευαστές εξαρτημάτων πάνελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Sungrow με έδρα το Hefei της Κίνας αποκτά το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων της από τις πωλήσεις μετατροπέων, την τεχνολογία που απαιτείται για τη μετατροπή της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται στα περισσότερα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το προϊοντικό μείγμα της εταιρείας προσφέρει «υψηλή ανάπτυξη όγκου» και σχετικά βιώσιμα περιθώρια κέρδους, ανέφερε η Citigroup Inc. σε σημείωμά της αυτόν τον μήνα.

Η Longi, μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων παικτών στην παραγωγή ηλιακών μονάδων, κυψελών και πάνελ, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από την κορυφή του 2021, καθώς η ταχεία επέκταση των κατασκευαστών έχει ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης. Η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους για να επιβιώσει σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό τοπίο, δήλωσε η Longi νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κεφαλαιοποίηση της Longi μειώθηκε την Παρασκευή στα 152,2 δισεκατομμύρια γουάν (21 δισεκατομμύρια δολάρια), υποχωρώντας πίσω από την Sungrow. Η Longi ήταν η πιο πολύτιμη από τις 13 μεγάλες εταιρείες της ηλιακής βιομηχανίας που παρακολουθεί το Bloomberg από τον Σεπτέμβριο του 2018. Και οι δύο παραμένουν αρκετά μακριά από την αποτίμηση της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Κίνας, της παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου PetroChina Co.

Η Sungrow σημείωσε άνοδο έως και 1,1% στις συναλλαγές της Shenzhen στις 13:02 τοπική ώρα της Τρίτης, ενώ η Longi ενισχύθηκε έως και 0,9% στη Σαγκάη.

Η έκρηξη της Κίνας σε χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών, η οποία σχεδόν τετραπλασιάστηκε πέρυσι, δίνει άλλη μια ώθηση στη Sungrow, η οποία κέρδισε περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων το 2022 από τον τομέα αυτό. Η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι προβλέπει ότι τα ετήσια καθαρά έσοδα το 2023 αυξήθηκαν έως και 187%.