Σημαντικά διαφορετική από το ισχύον πλαίσιο είναι η υπό διαβούλευση μεθοδολογία υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών ανά δραστηριότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, επισημαίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση επί της σχετικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρει ότι η βασική διαφορά είναι ότι πλέον υπόχρεα μέρη για τον καταμερισμό των τελών είναι οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο ο ΔΕΣΦΑ με τους Διαχειριστές των Αυτόνομων Συστημάτων Φυσικού Αερίου.

Στην υπό διαβούλευση πρόταση, σημειώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν υπάρχει αναφορά στον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία οι Διαχειριστές θα επιμερίζουν στους χρήστες των συστημάτων μεταφοράς το κόστος των ανταποδοτικών τελών. Επιπλέον, αναφέρει η εταιρεία, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των ανταποδοτικών τελών στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς στο φυσικό αέριο χρεώνονται οι εισαγωγείς, ενώ στον ηλεκτρισμό οι απορροφώντες ηλεκτρική ενέργεια από το σύστημα αντί οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς, «το οποίο ουδόλως συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ Εμπορίας, «η πρόταση σιωπά πλήρως αναφορικά με το σημείο αυτό […] δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά». Γι’ αυτό το σκοπό, καταλήγει η εταιρεία, «θεωρούμε αυτονόητο ότι και το θέμα του επιμερισμού, εκ μέρους των Διαχειριστών, των προς ανάκτηση ανταποδοτικών τελών από τους συμμετέχοντες στην αγορά θα αποτελέσει αντικείμενο νεότερης διαβούλευσης».