Η τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αποκτήσει ποσοστό 55,21% του διανομέα φυσικού αερίου GasNet έναντι 846,5 εκατ. ευρώ (926 εκατ. δολάρια) από την Macquarie Asset Management.

Η GasNet διαχειρίζεται ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου μήκους 65.000 χιλιομέτρων και κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 80% στη διανομή φυσικού αερίου στην Τσεχική Δημοκρατία, διανέμοντας 66 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου ετησίως.

«Αυτή η εξαγορά του μεγαλύτερου διαχειριστή συστήματος διανομής φυσικού αερίου της χώρας θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CEZ Ντάνιελ Μπένες (Daniel Benes).

«Αποκτούμε περιουσιακά στοιχεία σημαντικά για τη μετάβαση του τσεχικού τομέα παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στο υδρογόνο, ενώ παράλληλα αυξάνουμε το ποσοστό των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων στο χαρτοφυλάκιό μας προς όφελος των μετόχων μας», τόνισε

Η CEZ και ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners ήταν οι δύο τελικοί υποψήφιοι για το μερίδιο, δήλωσαν πηγές στο Reuters τον Ιανουάριο.

Η Macquarie εισήλθε στην επιχείρηση το 2013 και κατείχε την GasNet σε κοινοπραξία με την British Columbia Investment Management Corporation (BCI) και την Allianz.

Η Macquarie ανέφερε την Πέμπτη ότι οι όροι της συναλλαγής για το μερίδιό της αντιπροσωπεύουν επιχειρηματική αξία περίπου 4 δισ. ευρώ για τον όμιλο συμμετοχών GasNet.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε η Macquarie. Υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του τσεχικού υπουργείου Βιομηχανίας.