Στις περιοχές που είχαν ανακοινώσει πως θα αναπτύξουν δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) οι Vodafone Ελλάδος και η Nova φαίνεται πως «χτυπάει» η ΔΕΗ μέσω του δικτύου που αναπτύσσει η ΔΕΗ FiberGrid. Από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις νέες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τις νέες πόλεις που επεκτείνεται το δίκτυο FTTH της ΔΕΗ προκύπτει πως μέχρι στιγμής επιλέγει να κινηθεί μακριά από συνοικίες και πόλεις που έχει ήδη αναπτύξει δίκτυο ή αναπτύσσει δίκτυο ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος προχωράει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα τις επενδύσεις σε FTTH ενώ δε μπορεί να πει κάποιος το ίδιο για τους δύο ανταγωνιστές του, την Nova και την Vodafone Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Fiber αποφεύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση με τον ΟΤΕ.

Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε το κατασκευαστικό της πλάνο έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι «το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ».

Στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber). Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Ο ΟΤΕ προετοιμάζεται

Προ ημερών ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία που όπως υποστήριξε, θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Πρόκειται για μια πρόταση εκπτώσεων όγκου, με σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH, η οποία κατατέθηκε από τον ΟΤΕ για έγκριση στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της χώρας την EETT.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή του Ομίλου ΟΤΕ, θα προβλέπεται ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων, έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Συγκεκριμένα στις περιοχές που ένας πάροχος (π.χ. Α) δεν διαθέτει δίκτυο FTTH, θα μισθώνει το δίκτυο του άλλου (π.χ. Β) και μάλιστα όσο περισσότερες πωλήσεις λιανικής πετυχαίνει ο Α, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση χονδρικής που θα του παρέχει ο Β.

Η λογική δεν είναι καθόλου άσχημη, με δεδομένο ότι η Ελλάδα πάσχει στη διείσδυση του FTTH, όντας η τελευταία χώρα στην Ε.Ε., αλλά και στον ΟΟΣΑ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ταχύτητες λειτουργίας του διαδικτύου (σταθερών επικοινωνιών) στην Ελλάαδα θυμίζουν λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Με την πρόταση του ΟΤΕ, ο κάθε πάροχος έχει κάθε λόγο να επιδιώκει περισσότερες πωλήσεις λιανικής FTTH. Πέρα από περισσότερα έσοδα, θ’ αποκομίζει από την αύξηση αυτή των πωλήσεων, υψηλότερα κέρδη. Έτσι οι καταναλώτες και η χώρα θα επιταχύνουν την μετάβασή της στην κοινωνία των Gigabit.

Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι ποτέ ο ΟΤΕ στο παρελθόν δεν είχε φέρει με μια τέτοια πρόταση. Αντίθετα, όταν το FTTH ήταν ανύπαρκτο και κυριαρχούσαν οι συνδέσεις χαλκού (ADSL), ο καυγάς μεταξύ ΟΤΕ και Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (EETT), ήταν ότι η τελευταία έθετε χαμηλές τιμές χονδρικής στην σταθερή και υψηλές τιμές λιανικής, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ να μην επενδύουν σε δίκτυα, αλλά στο μεγάλο περιθώριο κέρδους που τους εξασφάλιζε η ρυθμιστική αρχή.
Όπως υποστήριζε τότε ο ΟΤΕ, η ρύθμιση των χρεώσεων του από την ΕΕΤΤ (με χαμηλές τιμές χονδρικής και υψηλές τιμές λιανικής), επέτρπε στους ανταγωνιστές του να διαθέτουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, σε χαμηλότερη μεν τιμή λιανικής από τον ΟΤΕ, αλλά με σημαντικότατο περιθώριο κέρδους. Έτσι κατάφεραν και επιβίωσαν ορισμένοι εναλλακτικοί πάροχοι που προέκυψαν από την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών το 2000.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και πλέον ο ΟΤΕ προτείνει μειώσεις τιμών λιανική; H μόνη αλλαγή είναι ότι τότε ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο στο χάλκινο δίκτυο της χώρας (και κανένας δεν ανέπτυσσε δίκτυα χαλκού), ενώ τώρα όχι. Ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών αναπτύσσουν (έστω και σε περιορισμένη κλίμακα) οι ανταγωνιστές του Vodafone και Nova. Επιπλέον φαίνεται να δημιουργείται ένα αντίπαλον δέος στον ΟΤΕ με την ανάπτυξη δικτύου FTTH από την ΔΕΗ.