Η Airbus και η TotalEnergies υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της απεξάρτησης από τον άνθρακα με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον στόχο της επίτευξης καθαρής ουδετερότητας των αερομεταφορών ως προς τον άνθρακα έως το 2050, η εν λόγω εταιρική σχέση αποσκοπεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 του τομέα, στην οποία τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα SAF που παρέχονται από την TotalEnergies μπορούν να μειώσουν έως και 90% τις εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα.

Η εταιρική σχέση θα καλύψει δύο κύριους τομείς:

  • Η TotalEnergies θα προμηθεύει την Airbus με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα για περισσότερο από το ήμισυ των αναγκών της στην Ευρώπη.
  • Ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη 100% βιώσιμων καυσίμων, προσαρμοσμένων στο σχεδιασμό των σημερινών και μελλοντικών αεροσκαφών. Θα μελετηθεί επίσης ο αντίκτυπος της σύνθεσης των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στη μείωση των εκπομπών CO2 και των μη CO2 επιπτώσεων, όπως τα contrails.

Η Airbus και η TotalEnergies επιβεβαιώνουν την κοινή τους φιλοδοξία να προωθήσουν την τεχνολογία SAF και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την απαλλαγή της αεροπορικής βιομηχανίας από τον άνθρακα:

  • Η TotalEnergies προμηθεύει το SAF που χρησιμοποιεί η Airbus για τις παραδόσεις αεροσκαφών της στην Τουλούζη από το 2016.
  • Η TotalEnergies προμήθευσε επίσης το καύσιμο για αρκετές πρώτες πτήσεις με SAF με αεροσκάφη της Airbus:

Τον Μάιο του 2021, η 1η πτήση μεγάλων αποστάσεων με SAF γαλλικής παραγωγής με αεροσκάφος A350 μεταξύ Παρισιού και Μόντρεαλ.
Τον Νοέμβριο του 2021, η πρώτη πτήση ενός ελικοπτέρου H225, της οικογένειας “Super Puma”, με 100% SAF.
Τον Μάρτιο του 2023, η πρώτη πτήση του A321neo με 100% SAF.

Ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, δήλωσε:

«Η ανάπτυξη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μετάβασης της εταιρείας μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σχηματίσουμε μια στρατηγική συμμαχία με την Airbus για να διαδραματίσουμε από κοινού το ρόλο μας στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της απεξάρτησης από τον άνθρακα στις αερομεταφορές. Η TotalEnergies εργάζεται σκληρά για να ανταποκριθεί στη νέα ζήτηση του τομέα για μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Η εταιρεία μας έχει θέσει ως στόχο την ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου τόνων SAF έως το 2030».

Ο Guillaume Faury, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, δήλωσε:

«Η επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις αερομεταφορές έως το 2030. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Airbus και της TotalEnergies αποδεικνύει την προθυμία των κατασκευαστών αεροδιαστημικής και των μεγάλων παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους στόχους μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα και να διασφαλίσουμε ότι οι αερομεταφορές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον πολύτιμο ρόλο τους για την κοινωνία στο μέλλον».