Ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας EDF έκλεισε δύο αντιδραστήρες στο Chinon στη δυτική Γαλλία μετά από πυρκαγιά σε μη πυρηνικό τομέα του εργοστασίου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η πυρκαγιά έχει σβήσει, ανέφερε η εταιρεία.

«Η μονάδα παραγωγής νούμερο 3 στον πυρηνικό σταθμό Chinon έκλεισε αυτόματα, σύμφωνα με τα συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα», αναφέρει η EDF σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία σημειώνει ότι έκλεισε επίσης τον αντιδραστήρα νούμερο 4, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον νούμερο 3.

«Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός που ήταν απαραίτητος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τέθηκε σε λειτουργία. Οι ομάδες αντιμετώπισης του εργοστασίου μετέβησαν αμέσως στο σημείο και σύμφωνα με τις διαδικασίες κλήθηκαν εξωτερικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε με τη χρήση του σταθερού εξοπλισμού που παρασχέθηκε, χωρίς την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η πυροσβεστική πραγματοποίησε ανεξάρτητη έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει», αναφέρει η εταιρεία.

Παράλληλα σημειώνει ότι το περιστατικό δεν είχε επιπτώσεις στο κοινό. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συλλέχθηκε από ειδικό δίκτυο. Το δίκτυο συλλογής βρόχινου νερού απομονώθηκε για προληπτικούς λόγους. Δεν απορρίφθηκε νερό στο περιβάλλον», προσθέτει η EDF.

Παράλληλα σημειώνει ότι δεδομένου ότι η μονάδα παραγωγής 4 βρίσκεται στο τέλος του κύκλου καυσίμου της και η μερική επιθεώρησή της έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, οι ρυθμίσεις επανεκκίνησής της θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής ανάλυσης.

Ο εποπτικός φορέας πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι η πυρκαγιά οδήγησε σε διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο που προκάλεσε την αυτόματη διακοπή λειτουργίας.

O πυρηνικός σταθμός Chinon, ένας από τους παλαιότερους της Γαλλίας, διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες νερού υπό πίεση 900 MWe. Τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1982 και 1987 και παρήγαγαν πέρυσι το 5,4% της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.