Η EDF αποφάσισε την επέκταση λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων της στη Βρετανία και θα επενδύσει επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργό πυρηνικό στόλο της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διατηρήσει την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα και την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σουηδία ανακοίνωσαν την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών τους, υπό τον φόβο κρίσης εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, οι περισσότεροι αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και ανατέθηκαν για να διαρκέσουν περίπου 30 χρόνια.

EDF: Διατήρηση 4 προηγμένων αερόψυκτων αντιδραστήρων

Η EDF δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τέσσερις προηγμένους αερόψυκτους αντιδραστήρες (AGR) σε λειτουργία περισσότερο από το προγραμματισμένο – Torness, Heysham 1 και 2 και Hartlepool – με την επιφύλαξη της κανονιστικής έγκρισης και θα λάβει απόφαση έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πέρυσι, παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εργοστασίων Hartlepool και Heysham 1 κατά δύο χρόνια έως το 2026, όπως αναγράφεται στο Reuters.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ο σταθμός της Sizewell B να λειτουργήσει για 20 χρόνια περισσότερο από το προγραμματισμένο. Ο εν λόγω σταθμός είναι ένας αντιδραστήρας τύπου αντιδραστήρα νερού υπό πίεση και έχει δυναμικότητα 1,2 γιγαβάτ (GW).

Η εταιρεία ελπίζει να λάβει τελική επενδυτική απόφαση για το θέμα αυτό το επόμενο έτος, αλλά δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα βιώσιμο εμπορικό μοντέλο.

«Με το βλέμμα στο μέλλον, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την παραγωγή των τεσσάρων σταθμών AGR για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να παρατείνουμε το Sizewell B κατά 20 χρόνια έως το 2055», δήλωσε ο Μαρκ Χάρτλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης πυρηνικών εργασιών της EDF.