Η Siemens σκοπεύει να συνεχίσει να μειώνει τη συμμετοχή της στη Siemens Energy, ενώ θα παραμείνει κύριος μέτοχος στη Siemens Healthineers, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG Ρόναλντ Μπους.

«Όσον αφορά την απόφαση για περαιτέρω εκποίηση των μετοχών της Siemens Energy… την μειώσαμε το 2023 από 25,1% σε 17,1% αυτή τη στιγμή και συνεχίζουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό», δήλωσε ο Busch στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

«Θα μειώσουμε τις μετοχές μας με βάση το περιβάλλον της αγοράς και δεν αποκλείουμε καμία επιλογή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πώληση των μετοχών ως πακέτο.

Η Siemens ήθελε επίσης να παραμείνει κύριος μέτοχος στη Siemens Healthineers, όπου κατέχει ποσοστό 75%, πρόσθεσε ο κ. Μπους. Η Siemens, η οποία ανακοίνωσε επίσης τα κέρδη του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις μετοχές της Healthineers για να πληρώσει για εξαγορές.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ελκυστική και με γνώμονα την καινοτομία επιχείρηση που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο κ. Μπους.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η Siemens Energy κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,58 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, που κατά βάση οφείλονται σε έκτακτα κέρδη που σχετίζονται με την πώληση μιας ινδικής θυγατρικής εταιρείας στην πρώην μητρική της, Siemens AG. Πιο συγκεκριμένα, η Siemens Energy συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 18% της ινδικής Siemens Ltd στη Siemens AG έναντι 2,1 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Siemens Energy, η οποία είχε δημοσιεύσει προκαταρκτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τον περασμένο μήνα, έχουν σημειώσει άνοδο 19% από την αρχή του έτους.

Siemens Energy: Επένδυση στα αιολικά μετά την ένεση των 12 δισ.

Μετά την τονωτική ένεση ύψους 12 δισ. ευρώ από ιδιωτικές τράπεζες και την γερμανική κυβέρνηση τον Νοέμβριο η Siemens Energy επανεξετάζει τη δημιουργία μονάδας αιολικής ενέργειας μετά από ζημία ύψους 4,6 δισ. δολαρίων. Η Siemens Energy επανεξετάζει τη δομή της Siemens Gamesa, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει σε κέρδη το προβληματικό τμήμα αιολικής ενέργειας που προκάλεσε ετήσια καθαρή ζημία 4,6 δισ. ευρώ (5 δισ. δολάρια) στον όμιλο.

Η εταιρεία εξασφάλισε στα μέσα Νοεμβρίου πιστωτική γραμμή ύψους 12 δισ. ευρώ από ιδιωτικές τράπεζες, η οποία εν μέρει υποστηρίχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, απομακρύνοντας μια σημαντική ανησυχία για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι ο όμιλος θα μπορούσε να χάσει επιχειρήσεις χωρίς τα κεφάλαια. Ο όμιλος, ο οποίος αποσχίστηκε από τη Siemens AG το 2020, δήλωσε ότι δεν είχε κάνει περαιτέρω προβλέψεις για ελαττωματικές πλατφόρμες χερσαίων στροβίλων μετά από ανάλυση του στόλου του. Τον Αύγουστο, έβαλε στην άκρη 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι τα δεδομένα από τις εγκατεστημένες χερσαίες τουρμπίνες επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Μπρουχ. «Ο ισχυρός ισολογισμός μας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και ο ζωτικός ρόλος της Siemens Energy στην ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσει να οδηγεί στην ανάπτυξη και την επιτυχία μας τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.