Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP αύξησε τον αγωγό υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 60% πέρυσι – από 1,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 2,9 εκατομμύρια τόνους, αποκάλυψε ο νέος διευθύνων σύμβουλος Μάρεϊ Αουχίνκλος παρουσιάζοντας την Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

«Μεγαλώσαμε τον αγωγό υδρογόνου μας σε 2,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως», εξήγησε ο ίδιος, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον διορισμό του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε μόνιμη βάση.

«Αυτή τη δεκαετία εστιάζουμε στο μπλε υδρογόνο και στην απαλλαγή των διυλιστηρίων μας από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα θέτουμε τα θεμέλια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου προς το τέλος της δεκαετίας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η BP θα περιμένει να δει ποιες θα είναι οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ προτού λάβει περαιτέρω αποφάσεις στον τομέα αυτό.

«Αλλά έχουμε πολλές ευκαιρίες υδρογόνου εντός της Ευρώπης, πολλές ευκαιρίες εντός της Αυστραλίας. Έτσι, μπορούμε πάντα να περιστρεφόμαστε ανάλογα με το ποιες είναι οι καλύτερες αποδόσεις εντός του χαρτοφυλακίου», εξήγησε ο Auchincloss.

Το έργο πράσινου υδρογόνου της BP H2Kwinana ισχύος 105MW στη Δυτική Αυστραλία προκρίθηκε για επιχορήγηση έως και 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,35 δισ. δολάρια) από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, ενώ ο Midwest Hydrogen Hub στις ΗΠΑ – στον οποίο η BP είναι ένας από τους εταίρους – επιλέχθηκε για επιχορήγηση έως και 1 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προβλέπεται στο νόμο περί υποδομών του 2021.

Τον Ιούνιο του 2023, η BP απέκτησε μισθωτήριο γης για ένα έργο πράσινου υδρογόνου στο Ομάν, ενώ τον Μάρτιο, το έργο της bpH2Teesside blue H2 στη βορειοανατολική Αγγλία προκρίθηκε για χρηματοδότηση από ένα κονδύλι κυβερνητικής χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. λιρών (1,26 δισ. δολαρίων).

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της σύμπραξης που σχεδιάζει το έργο Australia Renewable Energy Hub στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο πρόκειται να τροφοδοτηθεί από 26GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας προκειμένου να παράγει περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Ωστόσο, αυτό το έργο-ορόσημο σημείωσε μικρή πρόοδο το 2023.

Η BP πραγματοποίησε κέρδη 13,8 δισ. δολαρίων το 2023, δήλωσε η εταιρεία, από 27,7 δισ. δολάρια το 2022