Οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι αιολικής ενέργειας στον κόσμο, Siemens Energy, Orsted και Vestas έδωσαν την Τετάρτη μια ξεκάθαρη εικόνα για το επόμενο έτος για έναν κλάδο που πλήττεται από καθυστερήσεις έργων, προβλήματα εξοπλισμού και πληθωρισμό.

Η Siemens Energy, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων ανεμογεννητριών παγκοσμίως, αναμένει ζημίες προ ειδικών στοιχείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) το 2024 στη Siemens Gamesa. Το τμήμα αιολικής ενέργειας είχε να αντιμετωπίσει το κόστος της αντιμετώπισης των προβλημάτων ποιότητας που επηρεάζουν ορισμένα χερσαία μοντέλα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch δήλωσε ότι ο συνολικός ενεργειακός τομέας έχει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, αλλά «πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι … η ταχύτητα με την οποία επεκτείνονται τα δίκτυα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ακόμη επαρκής».
Τόνισε ότι η τρέχουσα επέκταση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας συμβαίνει στην Κίνα, θέτει τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά δυόμισι φορές έως το 2030, κάτω από τον τριπλάσιο στόχο που συμφωνήθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και των εξαρτημάτων, καθώς και οι καθυστερήσεις των κανονιστικών ρυθμίσεων έχουν προκαλέσει απομειώσεις και ζημίες σε ολόκληρη την αιολική βιομηχανία, παρά την ισχυρή ζήτηση για την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κατασκευαστές τουρμπίνων έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Danny van Doesburg: Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο

«Βλέπετε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις των έργων είναι πολύ δύσκολες για τους επενδυτές και τους κατασκευαστές έργων. Έτσι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Danny van Doesburg, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ολλανδική APG Asset Management, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG κατέχει μερίδια στις Vestas, Orsted και Siemens Energy.

«Η αγορά δεν λειτουργεί πλέον», πρόσθεσε, ζητώντας ισχυρότερο ρόλο για τις κυβερνήσεις ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη ενός λειτουργικού μοντέλου αγοράς που θα διανέμει τα κέρδη σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Ο Anders Schelde, επικεφαλής επενδύσεων στο δανέζικο ταμείο Akademikerpension, δήλωσε επίσης ότι οι συνθήκες της αγοράς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια πρέπει να επαναρυθμιστούν για να καταστεί ο τομέας και πάλι κερδοφόρος.

Η Vestas, ο κορυφαίος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, σημείωσε κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά δήλωσε ότι δεν θα καταβάλει μέρισμα για το 2023, και ο διευθύνων σύμβουλός της, Henrik Andersen δήλωσε ότι οι προκλήσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον τομέα φέτος.

Περίπου 250 απολύσεις στην Orsted φέτος

Οι μετοχές της Siemens Energy και της Vestas σημείωσαν άνοδο 1,3% και 6,7% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές της Orsted, της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στον κόσμο, υποχώρησαν 1,8% στον απόηχο της ημέρας των κεφαλαιαγορών.

Η Orsted ανακοίνωσε επανεξέταση του χαρτοφυλακίου της καθώς και περικοπές θέσεων εργασίας μετά από μεγάλες απομειώσεις σε καθυστερημένα έργα στις ΗΠΑ.

Ο δανικός όμιλος δήλωσε ότι στοχεύει στη μείωση των σταθερών δαπανών κατά 1 δισ. δανικές κορώνες (144 εκατ. δολάρια) έως το 2026, η οποία θα περιλαμβάνει 600-800 περικοπές θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας περίπου 250 απολύσεις το 2024 στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

«Προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία αξίας και να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να προσελκύσουμε κεφάλαια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα καταστήσουμε την Orsted μια πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper.

Ο νορβηγικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά τις χαμηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σχέδιό του να διαφοροποιήσει τα έσοδά του.