Με τρεις εταιρείες η Macquarie δίνει δυναμικό παρόν στην ελληνική αγορά παραγωγής πράσινης ενέργειας, ενώ από την άνοιξη του 2024 αναμένεται το λανσάρισμα της κοινής εταιρείας με την Enel και το νέο επιχειρηματικό πλάνο με στόχο να λειτουργήσει ως Virtual Power Plant.

Με την Cero Development, την Wattcrop και την -υπό αναζήτηση ονόματος- κοινοπραξία με την ENEL, αναπτύσσει μια βεντάλια έργων παραγωγής ενέργειας που εκτείνονται από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι την αποθήκευση, ενώ στα σχέδια του ομίλου είναι μέσω της νέας κοινής εταιρείας με την Enel να δραστηριοποιηθεί και στην εκπροσώπηση ΑΠΕ μέσω ΦΟΣΕ αλλά και στη εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρώτη κίνηση του Αυστραλιανού ομίλου στην Ελλάδα έγινε στα τέλη του 2021 με την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,32 δισ. ευρώ ήταν το καθαρό τίμημα που εισέπραξε η ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 804 εκατ. ευρώ κάλυψαν ποσοστό του χρέους της επιχείρησης.

Την άνοιξη του 2022 έγινε το πρώτο βήμα εισόδου της Cero Development, θυγατρικής της Cero Generation στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, με το οποίο εγκαινιάστηκε το «Project Delphini», ένα πενταετές επενδυτικό σχέδιο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Cero Development Hellas συστάθηκε στις 11 Μαΐου 2022 με επικεφαλής τον Ιρλανδό Declan Deasy (COO της Cero Generation) και αντιπρόεδρο τον Στέφανο Λιάλιο. Ο κ. Λιάλιος προέρχεται από την «κοιτίδα» της Άκτωρ και στη συνέχεια θήτευσε με επιτυχία στις Hanergy Holding (Europe), Lightsource bp και Phanes Group ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 ανέλαβε Country Manager Greece στην Cero Generation, στο επιτελείο της οποίας δίνει το «παρών», ως Διευθυντής Επενδύσεων, και ο κ. Ανδρέας Αλκιβιάδης.

Η είσοδος του αυστραλιανού κολοσσού στην ανάπτυξη ΑΠΕ είχε γίνει ένα χρόνο πριν, με την ίδρυση της Cero Generation το 2021 από την Macquarie’s Green Investment Group (GIG) ως μια αυτόνομη εξειδικευμένη εταιρεία ηλιακής ενέργειας που εργάζεται σε όλη την Ευρώπη για να υποστηρίξει τη μετάβαση σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.

Η Cero διαθέτει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ηλιακής ανάπτυξης στην Ευρώπη με πάνω από 8 GW υπό ανάπτυξη σε 150 έργα.

Η Wattcrop είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας που έχει καθιερώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ενέργειας ως ένα αληθινό success story πετυχημένης startup. Η Wattcrop παρέχει υπηρεσίες από την προανάπτυξη και την ανάπτυξη μέχρι τη διαχείριση των έργων τόσο σε τεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, σε νέα και υφιστάμενα έργα με σκοπό την μείωση των λειτουργικών κινδύνων και την συμμόρφωση με τα κατάλληλα πλαίσια που έχουν τεθεί.

Καθώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν μέση διάρκεια ζωής 30-40 έτη, απαιτούν παρακολούθηση 24/7, συνεχή έλεγχο και συντήρηση.

Η κοινή εταιρεία με την Enel Green Power Hellas

Η επωνυμία Hellas Res που έχει σήμερα η κοινοπραξία της Macquarie με την Enel Green Power είναι προσωρινή. Με νέο όνομα η εταιρεία θα χαράξει μια νέα πορεία στην πώληση ενέργειας από ΑΠΕ, αξιοποιώντας την παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ που διαθέτει προχωρώντας στη διάθεση στην αγορά ενός χαρτοφυλακίου ενέργειας ως Virtual Power Plant.

Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα. Εν τω μεταξύ σε φάση ηλέκτρισης βρίσκεται το έργο στην Κοζάνη, ενώ η εταιρεία έχει κατέβει και στο διαγωνισμό για την αποθήκευση ενέργειας.

Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος ο  Eric Christopher Vjonerud από την Macquarie ενώ στο 6μελές ΔΣ συμμετέχουν 3 μέλη από την Enel και 3 από την Macquarie.