Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco βρίσκεται σε επενδυτικές συζητήσεις με εταιρείες στην Ινδία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος την Τετάρτη.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με επενδύσεις σε ινδικές εταιρείες», δήλωσε ο Faisal Faqeer, ανώτερος αντιπρόεδρος, ανάπτυξη υγρών προς χημικά, της Saudi Aramco, στους αντιπροσώπους στην India Energy Week στη Γκόα, χωρίς να διευκρινίσει τα σχέδιά της.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και βασιλικός παράγοντας του ΟΠΕΚ έχει ενισχύσει τις επενδύσεις του στη διύλιση και τα πετροχημικά σε ολόκληρη την Ασία για να εξασφαλίσει νέες αγορές για το αργό του, καθώς θεωρεί την ανάπτυξη των χημικών προϊόντων κεντρική για τη στρατηγική επέκτασης της κατάντη παραγωγής της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το 2018, η Saudi Aramco και η Dhabi National Oil Company (ADNOC) προσχώρησαν σε κοινοπραξία ινδικών κρατικών εταιρειών για τη δημιουργία ενός παράκτιου διυλιστηρίου και πετροχημικού εργοστασίου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) στη δυτική Μαχαράστρα, αλλά το έργο αντιμετώπισε προκλήσεις για την απόκτηση γης.

Η Σαουδική Αραβία αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από την υπάρχουσα δυναμικότητά της, περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αφού μείωσε την παραγωγή της στο πλαίσιο συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ήθελε η Aramco της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου(SPR) για να ενισχύσει τους δεσμούς με τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου της.