Η Neoen SA της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου ότι ξεκίνησε την κατασκευή έργου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 93,9 MWh στη Σουηδία, σχεδιάζοντας να το θέσει σε λειτουργία το επόμενο έτος.

Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έδωσε ειδοποίηση για τη διαδικασία στην ιαπωνική Nidec, η οποία θα αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή και θα προμηθεύσει τα δοχεία μπαταριών και τους μετατροπείς από τις εγκαταστάσεις της στη Γαλλία και την Ιταλία, αντίστοιχα.

Με την ονομασία Isbillen Power Reserve, η μπαταρία ιόντων λιθίου θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Σουηδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με τη Neoen. Θα εγκατασταθεί στη βόρεια κομητεία του Vasternorrland και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με το Remewables now, η Isbillen Power Reserve θα παρέχει υπηρεσίες εφεδρείας συγκράτησης συχνότητας στον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Svenska Kraftnat. Η Neoen θα είναι ο μακροπρόθεσμος διαχειριστής της μπαταρίας, η οποία θα βρίσκεται κοντά στην εφεδρεία ισχύος Storen Power Reserve – ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας 52 MWh που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Η Noen σημείωσε ότι διαθέτει πλέον έναν «υγιή» αγωγό έργων ανανεώσιμης ενέργειας στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων έργων BESS ισχύος άνω των 400 MW. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία διαθέτει 1,6 GW/1,3 GWh μπαταριών σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.