Η Corre Energy, ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας, υπέγραψε συμφωνία με τον ολλανδικό προμηθευτή ενέργειας Eneco για την απορρόφηση, τη συνανάπτυξη και τη συνεπένδυση ενός έργου αποθήκευσης ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα στο Ahaus της Γερμανίας.

Το έργο βασίζεται σε τέσσερα σπήλαια αλατιού στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με συνολική αποθηκευτική ικανότητα τουλάχιστον 500 MW. Η Eneco θα λειτουργήσει, θα συναναπτύξει και θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω της γερμανικής θυγατρικής της LichtBlick, ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πράσινης ενέργειας στη Γερμανία. Η κατασκευή των σπηλαίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ η παράδοση των δύο πρώτων αναμένεται στις αρχές του 2027, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η πρώτη φάση του έργου Ahaus θα χρησιμοποιήσει δύο από τα υπάρχοντα σπήλαια αλατιού της περιοχής για την ανάπτυξη της πολυήμερης λύσης CAES της Corre Energy για την παροχή 220 MW ισχύος συμπίεσης και 320 MW ισχύος παραγωγής. Το έργο αναμένεται να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Siemens Energy.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Eneco θα αποκτήσει ποσοστό 50% στο έργο, με οικονομικά στοιχεία που θα συμφωνηθούν, που θα περιλαμβάνουν τόσο το κεφάλαιο ανάπτυξης όσο και το κεφάλαιο κατασκευής.

«Αυτή η συμφωνία-ορόσημο συνδυάζει συμφωνίες απορρόφησης, ανάπτυξης και συνεπένδυσης για να προωθήσει το πρώτο μας γερμανικό έργο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την τελευταία ζήτηση για τη λύση μας CAES», δήλωσε ο Κιθ ΜακΓκρέιν, διευθύνων σύμβουλος της Corre Energy.

Η συναλλαγή αντιπροσωπεύει τη δεύτερη συμφωνία της Eneco με την Corre Energy μετά τη 15ετή συμφωνία απορρόφησης για το έργο ZW1 στις Κάτω Χώρες, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

«Κλείνοντας μακροπρόθεσμες επενδυτικές συνεργασίες όπως στη Γερμανία, επιταχύνουμε την εμπορική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας που υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμες συμφωνίες απορρόφησης. Οι συμφωνίες αυτές είναι επαναλαμβανόμενες σε όλο το χαρτοφυλάκιο και για κάθε έργο μπορούν να αποκομίσουν καθαρά έσοδα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια μιας 15ετούς συμφωνίας εκμίσθωσης», δήλωσε ο ΜακΓκρέιν.

Η σύμπραξη θα επιτρέψει στην Eneco να χρησιμοποιήσει την πλήρη δυναμικότητα της πρώτης φάσης του έργου στο Ahaus όταν παραδοθεί το 2027. Προς το παρόν, η χημική εταιρεία Solvay εξακολουθεί να εξάγει αλάτι από τα σπήλαια.

Eneco: Στόχος η κλιματική ουδετερότητα έως το 2035

«Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον για αυτές τις λύσεις αποθήκευσης, και αυτό το δεύτερο έργο με την Corre Energy μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο One Planet Plan μας: να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι το 2035, μαζί με τους πελάτες μας», δήλωσε ο Kees-Jan Rameau της Eneco.

Σύμφωνα με τους εταίρους του έργου, η τοποθεσία CAES στο Ahaus βρίσκεται σε καλή θέση μεταξύ της αυξανόμενης παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο βορρά και των σημαντικών περιοχών κατανάλωσης ενέργειας στο νότο. Βρίσκεται κοντά στο μελλοντικό εθνικό δίκτυο κορμού υδρογόνου (H2-Startnetz) και θα συμπληρώσει την περιφερειακή εγκαθίδρυση μιας βιομηχανικής κλίμακας αλυσίδας αξίας πράσινου υδρογόνου με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το έργο αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση CAES που αναπτύσσεται, κατασκευάζεται και λειτουργεί στη Γερμανία από το 1978, όταν τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα Huntorf ισχύος 321 MW ως η πρώτη μονάδα CAES στον κόσμο. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί διάφορα έργα μεγάλης κλίμακας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Κίνα.