Η Valero Energy ανακοίνωσε πτώση των τριμηνιαίων κερδών της την Πέμπτη, καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων έπληξε τις τιμές. Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής καυσίμων, με έδρα το Σαν Αντόνιο του Τέξας δήλωσε ότι τα περιθώρια διύλισης για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 3,55 δισ. δολάρια από 6,32 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητας διύλισης πέρυσι απέσυραν τα κέρδη διύλισης από τα ύψη ρεκόρ που είχαν αγγίξει το 2022, όταν οι διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των καυσίμων.

Τα αποθέματα καυσίμων διογκώθηκαν, συμπαρασύροντας τις τιμές και τα περιθώρια διύλισης. Τα αποθέματα βενζίνης σκαρφάλωσαν κατά 5% στα 237 εκατομμύρια βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο, 1,7% πάνω από τον εποχικό μέσο όρο 10 ετών που υπολογίζει η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Ο συνολικός όγκος διακίνησης των διυλιστηρίων ανήλθε κατά μέσο όρο σε 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τρίμηνο, έναντι 3,04 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πέρυσι, όπως αναφέρει το Reuters.

Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής καυσίμων λειτουργούσαν τα διυλιστήρια με 93% χρησιμοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες για να καλύψουν την εποχιακή ζήτηση αποσταγμάτων και να αναπληρώσουν τις διακοπές λειτουργίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Η ζήτηση για αποσταγμένα καύσιμα όπως το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης συνήθως κορυφώνεται το χειμώνα λόγω των αυξημένων αναγκών θέρμανσης στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς τομείς.

Η Valero κατέγραψε καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 1,2 δισ. δολάρια ή 3,55 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 3,11 δισ. δολάρια ή 8,15 δολάρια ανά μετοχή πέρυσι.