Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο θα παρευρεθεί στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην εκδήλωση εγκαινίων των νέων γραφείων και την παρουσίαση της νέας ταυτότητας της θυγατρικής εταιρείας, ΔΕΠΑ Υποδομών, στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Γκάλο θα παρουσιάσει τα σχέδια της Italgas για την υλοποίηση νέων έργων και επενδύσεων για την ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη χώρα.

Η επίσκεψη του Γκάλο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς υπάρχει το ανοιχτό «μέτωπο» του καθορισμού του WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου) για την περίοδο 2024 – 2026. Η εταιρεία ζητεί να καθοριστεί κοντά στο 10%, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) φέρεται να εγκρίνει τη διαμόρφωση του στο 8,3% έναντι 8,57% για το 2023. Μέχρι σήμερα, δεν έχει κοινοποιηθεί στην εταιρεία σχετική εγκεκριμένη απόφαση από τη ΡΑΑΕΥ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ρυθμιστική αρχή έβαλε «φρένο» στην έγκριση του προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο για οικιακούς καταναλωτές στην Αττική από την ΕΔΑ Αττικής, επικαλούμενη «την αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης». Πηγές της εταιρείας είχαν σχολιάσει στο powergame.gr ότι η ΔΕΔΑ (η οποία έχει απορροφήσει την ΕΔΑ Αττικής και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ) έχει την επιλογή να υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα για την επιδότηση της αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και ότι αυτή η επιλογή είναι ανεξάρτητη από την απόφαση έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής.

Η Italgas εξαγόρασε την ΔΕΠΑ Υποδομών το 2022

Η Italgas ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ είχε διαθέσει προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η HelleniQ Energy το υπόλοιπο 35%. Η Italgas είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία όσον αφορά τη διανομή φυσικού αερίου και ο τρίτος στην Ευρώπη, ενώ λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά κοντά στα 75.000 χιλιόμετρα.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Υποδομών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής, αμφότερες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΠΑ Υποδομών, από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου).

Μετά τη συγχώνευση, η ΔΕΔΑ ανέλαβε την ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 7.700 χιλιόμετρα δικτύου και εξυπηρετεί περισσότερους από 500,000 πελάτες, ενώ έχει προγραμματίσει επενδύσεις 402 εκατ. ευρώ έως το 2027 σε επτά Περιφέρειες της χώρας.