Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, Petrobras θα αρχίσει φέτος να αγοράζει μερίδια σε εγχώρια χερσαία αιολικά και ηλιακά έργα για να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 2 γιγαβάτ (GW), δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Reuters.

Η Petroleo Brasileiro επιδιώκει να αγοράσει μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία που είναι ήδη σε λειτουργία, δήλωσε ο Jean Paul Prates σε τηλεφωνική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να ξεκινήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια κατ’ εντολή του προέδρου, Luiz Inacio Lula da Silva.

Τα σχέδια της Petrobras αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή από την προηγούμενη διοίκηση της Βραζιλίας υπό τον πρώην πρόεδρο Jair Bolsonaro, η κυβέρνηση του οποίου επεδίωξε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση και παραγωγή σε βαθιά νερά.

Η Petrobras σχεδιάζει να επενδύσει 5,2 δισ. σε ΑΠΕ έως το 2028

Ο Prates δεν διευκρίνισε πόσα θα επενδύσει η εταιρεία φέτος σε εγχώρια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι το 2028, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο του Νοεμβρίου.

«Η αγορά θα δει ότι η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με σταθερό και υπεύθυνο τρόπο και θα το αναγνωρίσει αυτό», δήλωσε ο Prates, ο οποίος αναμένει ότι οι εξαγορές θα ωφελήσουν την τιμή της μετοχής της Petrobras.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής της ενεργειακής μετάβασης της Petrobras, Mauricio Tolmasquim, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει αποκλείσει την επένδυση σε ξένα ηλιακά και αιολικά έργα.

Ο Prates πρόσθεσε ότι η Petrobras προσβλέπει στην έγκριση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εγκριθεί έως το τέλος του 2023. Πέρυσι, η Petrobras παρουσίασε τις πρώτες μελέτες της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, σε συνεργασία με τη νορβηγική Equinor

«Πρακτικά θα βασιλεύουμε μόνοι μας σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο Prates. «Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα».

Ο Adriano Pires, ειδικός σε θέματα πετρελαίου και διευθυντής της εταιρείας συμβούλων CBIE, δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι οι επενδύσεις της Petrobras στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα παρά στόχο το κέρδος – μια στρατηγική που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εταιρεία στο παρελθόν, όπως σπατάλες και διαφθορά.

«Ο φόβος μου είναι ότι η Petrobras θα επιστρέψει στις επενδύσεις με βάση το πολιτικό ποσοστό απόδοσης και όχι το οικονομικό ποσοστό απόδοσης», δήλωσε.

Ο Prates δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν σταθερές στη Βραζιλία, παρά τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, χάρη στα μέτρα που θεσπίστηκαν πέρυσι και τα οποία αποσυνδέουν τις τοπικές τιμές των καυσίμων από τα διεθνή σημεία αναφοράς.