Η Sunoco, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής καυσίμων στις ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποκτήσει την εταιρεία αποθήκευσης καυσίμων και αγωγών φυσικού αερίου NuStar Energy, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους, καθώς προσπαθεί να επεκτήνει τη δραστηριότητα της και σε άλλους τομείς, όπως γράφει το Reuters.

Το μετοχικό μέρος της συμφωνίας ανέρχεται σε 2,99 δισ. δολάρια και οι μέτοχοι της NuStar πρόκειται να λάβουν 0,400 μετοχές της Sunoco για κάθε μονάδα της NuStar που κατέχουν, αποτιμώντας τις μετοχές της Sunoco στα 23,78 δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει premium 31,9% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της NuStar.

Η συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, θα δώσει στη Sunoco πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης της NuStar, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρτοφυλακίου περίπου 9.500 μιλίων αγωγού και 63 τερματικών σταθμών.

Οι εταιρείες έχουν επισημάνει την εξοικονόμηση κόστους ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τρίτο έτος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Οι μετοχές της Sunoco σημείωσαν πτώση 5% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, ενώ οι μετοχές της NuStar σημείωσαν άνοδο 23%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Sunoco συμφώνησε να πουλήσει 204 καταστήματα ψιλικών στο Δυτικό Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Οκλαχόμα στην 7-Eleven Inc έναντι περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είπε επίσης ότι θα αποκτήσει τερματικούς σταθμούς υγρών καυσίμων στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία και στο Bantry Bay στην Ιρλανδία από την Zenith Energy.

Η Sunoco, εταιρεία με έδρα το Ντάλας, είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης αγωγών Energy Transfer (ET.N), ανοίγει νέα καρτέλα, η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Κέλσι Γουόρεν.