Δεκάδες αμερικανικές εταιρείες, σπεύδουν να διεκδικήσουν μετοχές της μητρικής εταιρείας διυλιστηρίου πετρελαίου Citgo Petroleum, της έβδομης μεγαλύτερης εταιρείας διύλισης των ΗΠΑ, που ανήκει στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, εταιρείες των ΗΠΑ έσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες να αποκτήσουν στοιχεία και να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ενώ ο πρώτος γύρος προσφορών θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Η πώληση, η οποία αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές δημοπρασίες στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο από δικαστή του Ντέλαγουερ για να διευθετηθεί μια μακρόχρονη νομική διαμάχη κατά της Βενεζουέλας για απαλλοτριώσεις και αυξανόμενες αθετήσεις χρέους από τότε που εθνικοποίησε ενεργειακά και μεταλλευτικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ξένες επιχειρήσεις πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο δικαστής έκρινε ότι η PDV Holding, μία από τις μητρικές εταιρείες της Citgo, ευθύνεται για το εξωτερικό χρέος της νοτιοαμερικανικής χώρας, ανοίγοντας την πόρτα σε απαιτήσεις ύψους περίπου 20,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 17 πιστωτές. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν τελικά στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA) με έδρα το Καράκας.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για την Citgo

Επενδυτικές τράπεζες και ενεργειακές έσπευσαν την τελευταία στιγμή να αποκτήσουν και να αναλύσουν τα οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία της Citgo μετά από μήνες μικρού ενδιαφέροντος, δήλωσαν στο Reuters τέσσερα άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Αρκετές δεκάδες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών, εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, διυλιστηρίων και πρώην στελεχών της ενέργειας, ζήτησαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Evercore Group, την επενδυτική τράπεζα που επιβλέπει τις προσπάθειες μάρκετινγκ, δήλωσαν οι άνθρωποι.

«Υπάρχει πολύ καλό επίπεδο ενδιαφέροντος», δήλωσε άτομο με γνώση της διαδικασίας. «Υπάρχουν πολλαπλοί θύλακες κεφαλαίων» που εξετάζουν την εταιρεία και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία Crystallex, η οποία έφερε για πρώτη φορά την υπόθεση στο δικαστήριο του Delaware το 2017, η αμερικανική πετρελαιοπαραγωγός ConocoPhillips και οι μονάδες της Tidewater (έλαβαν προτεραιότητα από το δικαστήριο για την εξαργύρωση τυχόν εσόδων από την πώληση.

Εκπρόσωποι της Crystallex και των συμβουλίων που εποπτεύουν τη Citgo δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού. Η ConocoPhillips και η Citgo αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Citgo λειτουργεί ένα δίκτυο διύλισης πετρελαίου 807.000 βαρελιών ημερησίως, κατέχει συμφέροντα σε αγωγούς και τερματικούς σταθμούς και προμηθεύει καύσιμα σε 4.200 ανεξάρτητα σημεία πώλησης βενζίνης στις ΗΠΑ.

Κέρδη 1,9 δισ. δολαρίων στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Citgo 

Το έβδομο μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε κέρδη 1,9 δισ. δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους.

Αλλά δεν έχει καταβάλει μερίσματα στη Βενεζουέλα από το 2019, όταν η Citgo διέκοψε τους δεσμούς της με την PDVSA μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των πετρελαϊκών εσόδων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Η κατάθεση στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή έκανε δεκτές τις αξιώσεις 17 ομάδων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της O-I Glass, της Tidewater, της Koch Industries, της Pharo, της Red Tree Investments και της Contrarian Capital, να λάβουν έσοδα από οποιαδήποτε δημοπρασία. Οποιαδήποτε απονομή θα απαιτήσει την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι εμπιστευτικές προσφορές μπορούν να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα για τον πρώτο γύρο προσφορών, αποφάσισε το δικαστήριο, ενώ ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τον Μάιο. Οι προσφορές των υποψηφίων σε μετρητά για τις μετοχές της PDV Holding, της οποίας το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι η Citgo, αναμένεται να παραδοθούν στους πιστωτές για την ικανοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και των βραβείων.

«Το γνήσιο ενδιαφέρον θα είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένων των πολιτικών και νομικών κινδύνων», δήλωσε ο Matthew Blair, επικεφαλής της έρευνας διύλισης στην TPH&Co της Perella Weinberg Partners. «Εάν το διαχωρίσουν και τα μέρη μπορούν να υποβάλουν προσφορές για μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία, τότε το ενδιαφέρον θα αυξηθεί σίγουρα».

Τα διοικητικά συμβούλια που εποπτεύουν τη Citgo συνεχίζουν να προσπαθούν να διευθετήσουν μία ή περισσότερες από τις αξιώσεις κατά της Βενεζουέλας πριν από τη δημοπρασία, δήλωσε ένα από τα συμβούλια νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κίνηση που έχει μπερδευτεί από τις αμερικανικές προστασίες που εμποδίζουν τις συναλλαγές που αφορούν τον διυλιστή και μια μυστικοπαθή διαδικασία που έχει κρατήσει λεπτομέρειες σχετικά με την εκτιμώμενη αξία και τους πλειοδότες έξω από τα δικαστικά αρχεία.

«Το διοικητικό συμβούλιο, με τη συμβουλή της νομικής του ομάδας και των θεσμικών οργάνων, θα αναλύσει τις τρέχουσες συνθήκες και θα εφαρμόσει μια κατάλληλη νομική στρατηγική για να συνεχίσει να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της PDVSA στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.