Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός,TotalEnergies θα επαναφέρει τη λειτουργία του δανέζικου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Tyra» τον Μάρτιο, ανέφερε η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωση. Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Δανίας είχε κλείσει προσωρινά για ανακατασκευή το 2019 και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 31 Μαρτίου, δήλωσε πιο συγκεκριμένα η εταιρεία.

«Ανάλογα με την πρόοδο του έργου, θα μπορούσε να (ξεκινήσει) νωρίτερα τον Μάρτιο. Το αποτέλεσμα των δοκιμών δείχνει τώρα ότι η επανεκκίνηση σε πλήρη τεχνική ικανότητα αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες από την επανεκκίνηση», πρόσθεσε η TotalEnergies.

TotalEnergies: 2,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παρέχει ετησίως το Tyra

Το ανακατασκευασμένο κοίτασμα, που ονομάζεται επίσης Tyra II, αναμένεται να παρέχει 2,8 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, έχει υποστηρίξει η εταιρεία. Πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του, το Tyra χρησίμευε ως κόμβος επεξεργασίας και εξαγωγής για περισσότερο από το 90% του φυσικού αερίου που παράγεται από τον δανέζικο τομέα της Βόρειας Θάλασσας. Η παραγωγή διακόπηκε καθώς ο βυθός είχε διολισθήσει αρκετά μέτρα κάτω από τις πλατφόρμες του Tyra κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 ετών παραγωγής.

Το έργο περιελάμβανε την αφαίρεση και ανακύκλωση παλαιών εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση νέων, μεταξύ άλλων με μεγαλύτερα πόδια πλατφόρμας. Η TotalEnergies εκμεταλλεύεται το Tyra II για λογαριασμό της κοινοπραξίας Danish Underground Consortium, στην οποία κατέχει ποσοστό 43,2%. Οι εταίροι της, η εισηγμένη στο Όσλο BlueNord και η δανική κρατική Nordsofonden, κατέχουν ποσοστό 36,8% και 20% αντίστοιχα.