Να επεκταθεί και στην αγορά υδρογόνου θέτει ως στόχο η ΙΞΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. (iXion Energy) του Ομίλου ΑΒΑΞ, καθώς, όπως δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας, αναζητούν νέες συνέργειες σε υπηρεσίες και αγορές, ώστε να διευρύνουν την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Βαρύνουσα σημασία δίνει η iXion Energy και στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, έτσι ώστε να αναπτύξει το δημόσιο δίκτυο σε επιλεγμένα σημεία ανά την Ελλάδα και τα νησιά.

Ο όμιλος ΑΒΑΞ παραμένει στον τομέα της ενέργειας και δη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά την πώληση της Volterra. Παράλληλα, τοποθετείται στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ηλεκτροκίνησης μέσω της iXion Energy.

Σημειώνεται πως η πώληση της Volterra, που ως συναλλαγή περιλαμβάνει τη δραστηριότητα του Retail και μόνον (100% των μετοχών), στον Όμιλο Μυτιληναίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το 2022 η Volterra πώλησε ένα χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 110 MW στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Αμφότερες οι δράσεις αποτελούν συνέπεια της απόφασης του ομίλου ΑΒΑΞ να τροποποιήσει το κομμάτι της στρατηγικής του που είναι συνυφασμένο με την ενέργεια. Ταυτόχρονα, η ίδρυση της ΙΞΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Μ.Α.Ε. στις αρχές του 2023 ως 100% θυγατρικής πιστοποιεί ότι ο ενεργειακός τομέας παραμένει στις επενδυτικές επιλογές του ομίλου. Όπως αναφέρει η διοίκηση στο powergame.gr, «η ΙΞΙΩΝ θα έχει αναπτυξιακή θέση και σαφές πλεονέκτημα, αξιοποιώντας στελέχη και εμπειρία 14 ετών που προέρχονται από τη Volterra». Η νέα θυγατρική διευρύνει τις υπηρεσίες της σε νέες αγορές και προϊόντα.

Ειδικότερα, η iXion Energy δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς:

  1. Έργα ΑΠΕ και αποθήκευση.
  2. Ηλεκτροκίνηση (eMobility).
  3. Εξοικονόμηση Ενέργειας και EPC.
  4. Διαχείριση ενέργειας.

Το «πράσινο» υδρογόνο, η ηλεκτροκίνηση και οι νέες συνέργειες

Ως επακόλουθο, η ομάδα της iXion Energy διερευνά νέες συνέργειες σε υπηρεσίες και αγορές, ώστε να διευρύνει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης με το μοντέλο ΣΔΙΤ, αντλίες θερμότητας και smart homes. Όπως αναφέρει άλλωστε η διοίκηση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο και στην ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η iXion Energy έχει στα μελλοντικά σχέδιά της τα έργα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου (ηλεκτρόλυση με ενέργεια από ΑΠΕ), πιστεύοντας ότι το υδρογόνο θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο στις μεταφορές, ως θέρμανση σε κατοικίες, αλλά και στη βιομηχανία.

Στον Τομέα της Ηλεκτροκίνησης, η iXion Energy δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων με την υπηρεσία ηλεκτροκίνησης «PlugQTM» charged by iXion Energy, όπου πρόσφατα ολοκλήρωσε το έργο προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας 180 φορτιστών AC, αλλά και ταχυφορτιστών DC σε 6 κεντρικά σημεία των Υπογείων Σταθμών Αυτοκινήτων PolisPark στην Αττική. Ένα σημαντικό έργο, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιούν τη διάρκεια φόρτισης ενώ βρίσκονται στην εργασία ή σε εμπορικά καταστήματα, χωρίς άσκοπη αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση της φόρτισης. «Σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του δημοσίου δικτύου σε επιλεγμένα σημεία ανά την Ελλάδα και τα νησιά, ώστε μεσοπρόθεσμα να μπορούν οι ιδιοκτήτες, οι εταιρικοί στόλοι αλλά και οι επαγγελματίες οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων να βρίσκουν διαθέσιμα σημεία φόρτισης αναλογικά και με το πόσο αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων».

Όσον αφορά στον Τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας, η iXion Energy έχει ήδη ολοκληρώσει έργα Net-metering σε οικιακές στέγες με ή χωρίς αποθήκευση και κατασκευάζει έργα σε βιομηχανικές στέγες, αλλά συμμετέχει και σε διαγωνισμούς για ενεργειακό συμψηφισμό στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Τι να αναμένουμε από την ελληνική αγορά ΑΠΕ το 2024

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ -με συγκεκριμένες ρυθμίσεις από τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Περιβάλλοντος, τη ΡΑΑΕΥ και τους διαχειριστές των δικτύων- θα επανέλθει δυναμικά, προτείνοντας νέες τεχνολογίες έργων ΑΠΕ συνδυαστικά με μπαταρία, αλλά και με τα offshore αιολικά πάρκα, τα οποία προσφέρουν εγχώρια προστιθέμενη αξία, τονίζει η διοίκηση της iXion Energy. Κατά την κρίση τους, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ευαισθητοποίηση οδηγεί σε πιο αποκεντρωμένη/κατανεμημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια και βιομηχανίες. Παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση εγκατάστασης μικρού και μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες με τη μορφή ενεργειακού συμψηφισμού (net metering/net-billing). Με τον τρόπο αυτόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνουν αφενός το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.