Η BP διόρισε τον Mάρει Αουχίνκλος, νέο διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ύστερα από μια ταραχώδη περίοδο, λόγω του σκανδάλου που προηγήθηκε και οδήγησε στην παραίτηση του προκατόχου του, Μπέρναρντ Λούνεϊ. Ο πρόσφατα διορισμένος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει επισήμως την ηγεσία, μετά από μήνες που ήταν ο οικονομικός διευθυντής της, και δηλώνει προσηλωμένος στο να συνεχίσει την στροφή της εταιρείας σε πράσινες μορφές ενέργειας.

Ο Αουχίνκλος, Καναδός υπήκοος, εντάχθηκε στην BP από την Amoco το 1998, όταν η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία συγχωνεύθηκε με την αμερικανική επιχείρηση. Διετέλεσε οικονομικός διευθυντής από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ορίστηκε να αναλάβει προσωρινά τη θέση του Λούνεϊ.

Οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών παραδοσιακά δεν διορίζονται διευθύνοντες σύμβουλοι στην BP, αλλά ο Αουχίνκλος είναι γενικά συμπαθής στους θεσμικούς επενδυτές της BP. Η BP επίσης, δεν έχει προσλάβει ποτέ στην 114χρονη ιστορία της διευθύνοντα σύμβουλο εκτός της επιχείρησης, οπότε η προαγωγή του Αουχίνκλος δεν πάει κόντρα στο αναμενόμενο.

Ο Αουχίνκλος, στερείται της επιχειρησιακής εμπειρίας πολλών προκατόχων του, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει μια σειρά από ρόλους κυρίως οικονομικούς στην BP, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης για το upstream και ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής. Θα καταφέρει να μειώσει το χάσμα αποτίμησης της BP σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να σπρώξει τον όμιλο σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας;

Η στρατηγική για πράσινη μετάβαση της BP

Ο Λούνεϊ ανακοίνωσε ότι το 2020 σχεδιάζει να μετατρέψει την BP από παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας, μειώνοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και επενδύοντας σε πράσινες τεχνολογίες. Ο πρόεδρος Helge Lund δήλωσε ότι η BP και ο Αουχίνκλος παραμένουν προσηλωμένες στο σχέδιο.

Πρόκειται για μια στρατηγική της οποίας ο Αουχίνκλος είναι βασικός αρχιτέκτονας. Το 53χρονο καναδικό στέλεχος εντάχθηκε στην BP το 1998, υπηρέτησε ως οικονομικός διευθυντής από τον Ιούλιο του 2020 και στη συνέχεια ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, μετά την παραίτηση του Λούνεϊ τον Σεπτέμβριο, λόγω της αποτυχίας του να αποκαλύψει σχέσεις του παρελθόντος με συναδέλφους της BP, μερικές από τους οποίους είχε αργότερα προαγάγει.

«Η στρατηγική μας – από διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία σε ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία ή από IOC σε IEC – δεν αλλάζει», δήλωσε ο Αουχίνκλος. «Είμαι πεπεισμένος για τη σημαντική αξία που μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Η επιλογή του νέου CEO της BP

Ο Αουχίνκλος ήταν «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μετόχους της BP βραχυπρόθεσμα, καθώς αντιπροσωπεύει συνέχεια στην επενδυτική υπόθεση», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Ένας εξωτερικός υποψήφιος θα έφερνε περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της επιχείρησης και ενδεχομένως περισσότερο θόρυβο γύρω από μια άλλη αλλαγή στρατηγικής».

Η πρόκληση για τον νέο επικεφαλής είναι ότι οι αποδόσεις για τους μετόχους στο πλαίσιο της στρατηγικής ήταν μικτές και η υποστήριξη των επενδυτών ποικίλλει.

Η BP ιχνηλατεί τους ανταγωνιστές της, Shell, TotalEnergies, ExxonMobil και Chevron όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις προς τους μετόχους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Διαπραγματεύεται περίπου επτά φορές τα προβλεπόμενα 12μηνα κέρδη της, σε σύγκριση με οκτώ φορές για τη Shell και 11 φορές για την Exxon και τη Chevron.

Τα σημάδια προόδου για την BP πριν από την αποχώρηση Λούνεϊ

Πριν από την αιφνίδια αποχώρηση του Λούνεϊ, υπήρχαν σημάδια προόδου. Τον Φεβρουάριο, ο Λούνεϊ και ο Αουχίνκλος επιβράδυναν τη σχεδιαζόμενη υποχώρηση του ομίλου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και παρείχαν μεγαλύτερη σαφήνεια σε μια ενημέρωση σχετικά με τη στρατηγική σχετικά με το πότε και πώς οι πέντε «μεταβατικές» επιχειρήσεις της BP – βιοκαύσιμα, ευκολία, φόρτιση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο – θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη για την εταιρεία.

Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 10 τοις εκατό μέσα σε 48 ώρες μετά την είδηση. Μαζί με τη Shell, ήταν η εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις από τους πέντε υπερμεγαλομετόχους μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις για τους μετόχους.

Όμως η αποχώρηση του Λούνεϊ, η οποία συγκλόνισε την εταιρεία, και τα φτωχά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου σήμαιναν ότι οι μετοχές της BP έκλεισαν το έτος με πτώση 2%, ενώ της Shell με άνοδο 11%.

Το σχέδιο μετασχηματισμού

Απευθυνόμενος στους μετόχους στο Ντένβερ τον Οκτώβριο, ο Αουχίνκλος, τότε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι το σχέδιο μετασχηματισμού σε μια «ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία» παρέμεινε αμετάβλητο, αλλά προσπάθησε να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μακροπρόθεσμα κέρδη, αυξάνοντας τις προβλέψεις της BP για τα κέρδη της επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2030.

«Οι προτεραιότητές του είναι η επίτευξη αύξησης των κερδών, η διανομή στους μετόχους και ο ισολογισμός, παρά κάποια πρόσθετη στροφή πέρα και πάνω από τον περασμένο Φεβρουάριο», δήλωσε ο Όσβαλτ Κλιντ, αναλυτής της Bernstein.

Προς το παρόν, αν και ορισμένοι μέτοχοι -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- θα ήθελαν να δουν την BP να κωπηλατεί περισσότερο στην πράσινη στρατηγική της, άλλοι επενδυτές δήλωσαν ότι αναζητούν μια περίοδο ηρεμίας μετά από ένα ταραχώδες τετράμηνο.

«Νομίζω ότι στον Μάρεϊ έχουμε ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια», δήλωσε ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους.