Επεκτείνεται η Revoil στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μία φυσική εξέλιξη, αφού όπως ανέφερε η διοίκηση, σε χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ακολουθεί τις ανάγκες που επιτάσσει η αγορά. Ταυτόχρονα, η στροφή αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως έχει μειωθεί το κόστος επένδυσης για τα έργα ΑΠΕ, ιδίως όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά. Απώτερος σκοπός της εταιρείας είναι η λειτουργία 200MW έργων ΑΠΕ μέσα στην επόμενη πενταετία. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ θα είναι από ίδια κεφάλαια.

Η Revoil είναι μία τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 9% και δίκτυο που αριθμεί 510 πρατήρια. Διαθέτει 4 εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων εκ των οποίων 2 ιδιόκτητες σε Ασπρόπυργο και Χίο χωρητικότητας 15.084 m³ και 2 μισθωμένες σε Κάλυμνο και Μάταλα Ασπροπύργου χωρητικότητας 8.032 m³. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χ.Α από το 2004.

Όσον αφορά την παρουσία της στις ΑΠΕ διαθέτει έργα συνολικής ισχύος 160MW (135MW αιολικά, 25MW φωτοβολταϊκά). Εξ αυτών, 1.1MW είναι σε λειτουργία, 13.34MW σε αναμονή ηλέκτρισης, 12MW βρίσκονται υπό κατασκευή, και 124MW σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης. Ειδικότερα, εν λειτουργία είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο 1.1MW στην Εύβοια, το οποίο βρίσκεται σε σύνδεση με το δίκτυο (πωλεί και παράγει ενέργεια) από τον Ιούλιο του 2023. Σε αναμονή σύνδεσης βρίσκονται το φωτοβολταϊκό πάρκό 3.34 MW στην Αρκαδία και το φωτοβολταϊκό πάρκο 10MW στην Θήβα. Αντιστοίχως, υπό κατασκευή βρίσκεται ένα αιολικό Πάρκο 3MW στη Βοιωτία και 9 ΦΒ Πάρκα του 1MW (4MW Βοιωτία, 3MW Στυλίδα, 2MW Β. Εύβοια). Τέλος, υπό ανάπτυξη με ορίζοντα το 2025 βρίσκονται αιολικά πάρκα 124MW σε Ροδόπη, Βοιωτία, ενώ σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης είναι η μονάδα αποθήκευσης 24MW στην περιοχή της Ναυπάκτου. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα έργα αυτά θα συνεισφέρουν στο EBITDA 1-1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα έργα όταν θα ωριμάσουν σε βάθος 20ετίας θα αποφέρουν στο λειτουργικό αποτέλεσμα 15-16 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Ρούσσος, διευθύνων σύμβουλος της Revoil έχουν δαπανηθεί ήδη 8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του πράσινου μετασχηματισμού της εταιρείας. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ κ. Ιωάννης Ρούσσος «το χρονοδιάγραμμα που θέτει η εταιρεία προσκρούει σε δύο μεγάλα ζητήματα: αφενός τα αδειοδοτικά κωλύματα και αφετέρου την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου». Σύμφωνα με τη διοίκηση «ανάσα στο δίκτυο» αναμένεται να δώσει η αποθήκευση. Η εταιρεία θέλει να αντλήσει δανειοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνει περαιτέρω επενδύσεις.

Ο μετασχηματισμός των πρατηρίων

Στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης η εταιρεία κάνει σταδιακά βήματα. Για την ώρα διαθέτει 3 φορτιστές στα πρατήριά της, ενώ γενικά παρακολουθεί περαιτέρω το ζήτημα της τοποθέτησης φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Revoil έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία και με τη ΔΕΗ blue με στόχο την εγκατάσταση 10 με 15 φορτιστών. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του προέδρου της εταιρείας σε πέντε χρόνια ο κλάδος της εμπορίας και διάθεσης καυσίμων δεν θα αλλάξει δραστικά, ωστόσο αναμένει μείωση κατά 500 πρατήρια.

Πάντως, η Revoil επιθυμεί την βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου πρατηρίων μέσω εναλλακτικών πηγών εσόδου από υπηρεσίες και προϊόντα εκτός καυσίμων μέσω νέων συνεργειών. Σήμερα διαθέτει 510 πρατήρια με παρουσία σε όλη την Ελλάδα. Ο κύριος όγκος είναι σε Αθήνα (113) και Θεσσαλονίκη (127) και ακολουθούν Στερεά Ελλάδα (73), Θεσσαλία (40), Νησιά Αιγαίου (20), Ήπειρος (11), Θράκη (22), Νησιά Ιονίου (16) και Κρήτη (6). «Αχίλλειος πτέρνα» στη στρατηγική της Revoil είναι το γεγονός ότι επιδεικνύει χαμηλότερη παρουσία σε βασικές οδικές αρτηρίες και σημεία υψηλής κυκλοφορίας όπως τα Βόρεια Προάστια Αττικής, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Λάρισα.