Δύο από τους κορυφαίους επενδυτές της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν 500 εκατομμύρια ευρώ (544,55 εκατομμύρια δολάρια) για ένα ταμείο πρώτων υλών μπαταριών, με στόχο να καλύψουν «σημαντικά κενά» στην αλυσίδα εφοδιασμού της περιοχής, δήλωσαν στελέχη στο Reuters.

Η InnoEnergy, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Demeter Investment Managers δήλωσαν ότι το EBA Strategic Battery Materials Fund θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε κρίσιμα ορυκτά, όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και ο γραφίτης.

Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικές μπαταρίες για τις μεταφορές και τη βιομηχανία, το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή του από τις ξένες προμήθειες στο πλαίσιο του νόμου της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Ως διαχειριστής της υποστηριζόμενης από την ΕΕ Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών, η InnoEnergy στοχεύει στη δημιουργία μιας πλήρους εγχώριας αλυσίδας αξίας μπαταριών για την ενίσχυση της κυριαρχίας του μπλοκ.

«Κάθε αλυσίδα αξίας είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της και σήμερα ο πιο αδύναμος κρίκος είναι ο ανάντη», που περιλαμβάνει την εξόρυξη έως την ανακύκλωση, και όπου το 90% της τρέχουσας προμήθειας προέρχεται από την Κίνα, δήλωσε ο Ντιέγκο Παβία, διευθύνων σύμβουλος της InnoEnergy, ο οποίος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Maroš Šefčovič ανέφερε σε δήλωσή του ότι η βιομηχανία μπαταριών είναι «στρατηγικής σημασίας και αποτελεί βασικό πεδίο μάχης για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα», προσθέτοντας ότι η διασφάλιση των πρώτων υλών είναι «το μεγαλύτερο έργο που έχουμε μπροστά μας».

Στόχος η διασφάλιση του 40%-50% της απαραίτητης προμήθειας μέσω έργων

Με την πάροδο του χρόνου, ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί το 40-50% της απαραίτητης προμήθειας μέσω έργων που θα κοστίσουν τελικά περίπου 7 ή 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αργά για να ξεκινήσουν χωρίς την προθυμία του ταμείου να αναλάβει αναπτυξιακούς κινδύνους.

Η InnoEnergy, που ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από 35 εταιρικούς και χρηματοοικονομικούς επενδυτές, έχει μέχρι στιγμής επενδύσει τον ισολογισμό της σε 200 εταιρείες με συνολικά έσοδα 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών μπαταριών Northvolt και Verkor.

Μόλις συγκεντρωθούν τα χρήματα, η Demeter, η οποία διαχειρίζεται 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει επενδύσει σε 230 εταιρείες και έργα σε διάστημα 17 ετών, θα ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων, ενώ η InnoEnergy θα βοηθά στον εντοπισμό και την υποστήριξη πιθανών έργων.

Τουλάχιστον το 70% των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει το ταμείο θα αφορά έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής από την εξόρυξη, την επεξεργασία, τη διύλιση και την ανακύκλωση, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ναμίμπια και η Αργεντινή.

Μια βασική εστίαση του ταμείου θα είναι η εξεύρεση φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων εξόρυξης και επεξεργασίας των πρώτων υλών, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ταμείο του άρθρου 8 σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο Αντουάν Τροές, διευθύνων εταίρος της Demeter, δήλωσε ότι οι νέες τεχνικές που αναπτύσσονται είναι «λιγότερο παρεμβατικές» για το περιβάλλον. «Σε αυτό το σημείο θέλουμε να είμαστε αρκετά διαφορετικοί».