Η Exxon Mobil δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη της να υπερδιπλασιαστούν έως το 2027 σε σχέση με το 2019, δεδομένου ότι η εταιρεία θέτει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων περικοπής κόστους με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη και τις ταμειακές ροές της κατά 14 δισ. δολάρια την επόμενη τετραετία.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση της παραγωγής, των πωλήσεων χημικών προϊόντων, καυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και λιπαντικών επιδόσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC, o πετρελαϊκός γίγαντας σχεδιάζει να μειώσει το διαρθρωτικό κόστος κατά άλλα 6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, κάνοντας εξοικονόμηση 15 δισ. δολαρίων συνολικά σε σύγκριση με το 2019. Να σημειωθεί, ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου η Exxon συμφώνησε να αγοράσει την Pioneer Natural Resources για περίπου 60 δισ. δολάρια. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη συμφωνία της Exxon από τότε που αγόρασε την Mobil στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Exxon Mobil: Τα φιλόδοξα πλάνα της τετραετίας

Μετά το κλείσιμο της συγχώνευσης, το οποίο αναμένεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αυξήσει το ετήσιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών του σε 20 δισ. δολάρια το 2024 έως το 2025, από 17,5 δισ. δολάρια το 2023. Η Exxon προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξης των 23 έως 25 δισ. δολαρίων το 2024 και 22 έως 27 δισ. δολαρίων ετησίως από το 2025 έως το 2027. Αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να αποφέρουν μέση απόδοση 30%, με περισσότερο από το 90% των δαπανών να έχουν περίοδο απόσβεσης μικρότερη της δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή της ενέργειας και των προϊόντων που αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οικοδομούμε μια νέα επιχείρηση για τη μείωση των εκπομπών σε τμήματα της οικονομίας που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods. «Η ExxonMobil είναι μοναδικά εξοπλισμένη για να κάνει και τα δύο, και είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για κερδοφόρα ανάπτυξη».

Ο πετρελαϊκός κολοσσός αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα το 2024 και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το 2027, λόγω της ανάπτυξης στη λεκάνη Permian και τη Γουιάνα. Η Exxon αυξάνει επίσης τις επενδύσεις της σε έργα χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 20 δισ. δολάρια έως το 2027, από 17 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τις δικές της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου upstream έως και 50% έως το 2030.Ο πετρελαϊκός γίγαντας δήλωσε ότι έχει ήδη επιτύχει το ήμισυ αυτής της προγραμματισμένης μείωσης. Η εταιρεία εστιάζει στη δέσμευση άνθρακα, το λίθιο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Οι επενδύσεις της σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να αποφέρουν αποδόσεις της τάξης του 15%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Exxon στήνει μια επιχείρηση γεώτρησης λιθίου στο Αρκάνσας και αναμένει να παράγει λίθιο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων ήδη από το 2027. Ο στόχος είναι να προμηθεύσει αρκετό από το ορυκτό για να υποστηρίξει την κατασκευή 1 εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.