Στην κρισιμότητα των πράσινων υποδομών αλλά και στην ανάγκη η Ελλάδα να στραφεί προς τη βιωσιμότητα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, μιλώντας στο Growthfund Summit που διοργάνωσε το Υπερταμείο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα της Ελλάδας το οποίο αφορά την παραγωγή ενέργειας από φυσικούς πόρους.

Ο κ. Καρυτινός  στάθηκε ιδιαίτερα στις «πράσινες» υποδομές, οι οποίες όπως είπε είναι πολύ κρίσιμες για τον κλάδο, καθώς ο κτισμένος χώρος είναι παγκοσμίως ο πιο ενεργοβόρος τομέας, αντιπροσωπεύοντας το 40-45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως. Αντίστοιχο (περίπου στο 40%) είναι το ποσοστό αυτό και στην Ελλάδα.

Ένα «πράσινο» κτίριο, από την άλλη, καταναλώνει περίπου 40% λιγότερη ενέργεια από ένα παλαιότερο, όμως στόχος της Prodea είναι να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των κτιρίων αυτών στο μηδέν, να τροφοδοτούνται δηλαδή τα κτίρια από «καθαρή» ενέργεια. Όμως για να γίνει αυτό, τόνισε, απαιτούνται υποδομές και δίκτυα. «Δεν μπορείς να παράξεις όλη την ενέργεια σε ταράτσες, όμως μπορεί να γίνει σε άλλα οικόπεδα, απομακρυσμένα. Αν δεν υπάρχουν υποδομές, δεν μπορείς να μειώσεις το αποτύπωμα. Είναι κρίσιμες οι υποδομές, και οι υποδομές αυτές είναι ακόμα στην ανάπτυξή τους στην Ελλάδα. Οι υποδομές είναι αλληλένδετες με το real estate», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν στραφούμε στη βιωσιμότητα  θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και τις υποδομές, ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη.  «Η PRODEA είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων κτιρίων και θέλουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου μας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε υποδομές και δίκτυα, που δυστυχώς στη χώρα μας είναι ακόμη στη φάση της ανάπτυξης» κατέληξε.