Πώς μπορούν να βρουν λεφτά για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και να μειώσουν τα χρέη τους οι εταιρείες στην εποχή των υψηλών επιτοκίων; Πολλές εταιρείες βλέπουν πλέον πως η πώληση ποσοστού ενίοτε μέσω της εισαγωγής σε χρηματιστήριο είναι ο πλέον φθηνός τρόπος για να αποκτήσουν κεφάλαια. Έτσι η έκρηξη των επιτοκίων αποτελεί αφορμή για περισσότερες συμφωνίες, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, είναι φθηνότερο για τις ισχυρές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να πωλήσουν μετοχές παρά να δανειστούν στις αγορές χρέους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο δανεισμός παραμένει η ζωογόνος δύναμη των επιχειρήσεων παγκοσμίως και για πολλούς εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη επιλογή, ιδίως επειδή οι τόκοι συνήθως εκπίπτουν από τη φορολογία. Επιπλέον, λίγοι αναλυτές αναμένουν κατακλυσμό εκδόσεων μετοχών και συμφωνίες. Αλλά αν οι εταιρείες αρχίσουν να βασίζονται λιγότερο στο χρέος και περισσότερο στα ίδια κεφάλαια με βιώσιμο τρόπο – κάτι που εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο αν – οι επιπτώσεις για την εταιρική χρηματοδότηση και τις ευρύτερες αγορές είναι σημαντικές.

Και αυτό διότι, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η παγκόσμια αγορά μετοχών έχει κυριολεκτικά συρρικνωθεί. Μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, από περίπου 7.500 σε περίπου 4.000 σήμερα, σύμφωνα με το Center for Research in Security Prices. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν επίσης δει παρόμοιες μειώσεις στον αριθμό τους. Τώρα το ακριβό χρήμα μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του ρυθμού εξόδου από τα χρηματιστήρια και γιατί όχι σε αντιστροφή της αρνητικής πορείας.