Οι κυβερνήσεις πωλούν λανθασμένα την ενεργειακή αναβάθμιση εάν δεν αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση σε ένα λιγότερο ρυπογόνο σύστημα θα οδηγήσει σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Πιστεύουμε ότι κατά βάση αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα σημάνει υψηλότερη τιμή της ενέργειας», τόνισε ο Πατρίκ Πουγιάν.

Υπερασπίστηκε, επίσης, τη διττή στρατηγική του ομίλου του να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εξακολουθεί να επιδιώκει νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποδοκιμάζονται από τους ακτιβιστές για το κλίμα, μεταξύ άλλων σε ανεκμετάλλευτες χώρες όπως η Ναμίμπια, στη Νότια Αφρική.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ακτιβιστές ήταν αφελείς, δήλωσε ο Πουγιάν, όταν πίστευαν ότι θα ήταν δυνατόν να συρρικνωθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν να είναι διαθέσιμη επαρκής ανανεώσιμη ενέργεια για να πάρει τη θέση της, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

«Ο ρυθμός της μετάβασης δεν θα είναι ο ίδιος παντού», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις αφρικανικές χώρες να αποφύγουν απλώς να αναπτύξουν τους πόρους επειδή εμείς αναπτύξαμε τους πόρους τους για τη δική μας άνεση εδώ και 20 χρόνια».

Ενώ οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι BP και Shell αμφιταλαντεύονται σχετικά με το πώς να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και πόσο γρήγορα να αποσυρθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο Πουγιάν έχει παραμείνει σταθερός στη δέσμευσή του στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενώ εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από τους ανταγωνιστές του σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι μια συγκριτικά απλή στρατηγική που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. πετρέλαιο
  2. φυσικό αέριο
  3. ολοκληρωμένη ενέργεια, στην οποία οι επενδυτές έχουν γενικά ανταποκριθεί θετικά.

Οι αποδόσεις προς τους μετόχους της Total έχουν ξεπεράσει τις αποδόσεις των ανταγωνιστών της από τότε που ανέλαβε ο Πουγιάν πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Από τα 16,8 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023, περίπου τα δύο τρίτα θα δαπανηθούν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και το ένα τρίτο για την ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας του ομίλου με «χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Πουγιάν βλέπει την ενέργεια ως μια κερδοφόρα ευκαιρία

Ωστόσο, ο Πουγιάν ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι δεν επενδύει σε αιολικά και ηλιακά έργα μόνο και μόνο για να μειώσει τις εκπομπές της εταιρείας. Σε αντίθεση με ορισμένους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, βλέπει την ενέργεια ως μια ολοένα και πιο κερδοφόρα ευκαιρία, ιδίως καθώς αναμένει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε μόνιμα αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ξέρω ότι υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, οπότε θα είναι χαμηλότερη η τιμή», είπε. «Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό, διότι ένα σύστημα όπου έχει περισσότερη διαλείπουσα ισχύ από ανανεώσιμες πηγές είναι λιγότερο αποδοτικό . . οπότε πιστεύουμε ότι είναι ένας ενδιαφέρων τομέας για επενδύσεις».

Η ολοκληρωμένη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται οργανικά ή μέσω στοχευμένων συμφωνιών σε επίπεδο έργου, παρά μέσω μιας μεγάλης εξαγοράς, δήλωσε ο Πουγιάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι περισσότερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένες, παρά την πώληση τους τελευταίους 12 μήνες.

Πουγιάν για Ørsted: Δεν τη χρειάζομαι

«Δεν χρειάζομαι την Ørsted. Τι μου φέρνουν;», είπε, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών συστημάτων στον κόσμο, η τιμή της μετοχής της οποίας έχει πέσει περισσότερο από 70% από την κορύφωση που σημείωσε το 2021, στο απόγειο της φρενίτιδας των επενδυτών για τις φιλικές προς το περιβάλλον μετοχές.

Η στρατηγική της ολοκληρωμένης ενέργειας δεν ήταν χωρίς αποτυχίες. Πέρυσι ανέστειλε μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πράσινο υδρογόνο με την ινδική Adani μετά από μια έκθεση για short seller που κατηγόρησε τον όμιλο για λογιστική απάτη και χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, κάτι που αρνήθηκε σθεναρά.

Ο Πουγιάν δήλωσε ότι τώρα θεωρεί ότι η υπόθεση Adani «τελείωσε» και ότι διπλασιάζει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον όμιλο, αν και το έργο υδρογόνου παραμένει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ζήτηση σε αυτή την αγορά είναι ακόμη διστακτική.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 2 έως 3 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 2030, μια στρατηγική που έχει αποξενώσει ορισμένους επενδυτές, αλλά έχει κερδίσει άλλους. Ο αριθμός των μετόχων της εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκε από λιγότερο από το 40% σε 47% τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο Πουγιάν.

Πουγιάν για BP: Δεν χρειάζεται να ενοποιήσω τίποτα

Η BP, αντίθετα, έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αν και αυτό είναι μειωμένο από τον προηγούμενο στόχο του 40%, αφού μείωσε τη φιλοδοξία της πέρυσι.

Ο βρετανικός αντίπαλος της Total απέρριψε τις εικασίες περί εξαγοράς μετά την απότομη αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της Bernard Looney πέρυσι και μια σειρά μεγάλων συγχωνεύσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Πουγιάν στη συνέντευξη απέρριψε την ιδέα ενός συνδυασμού μεταξύ του ομίλου του και του συνόλου ή τμημάτων της BP. Ένα τέτοιο σενάριο με τη συμμετοχή ενός εταίρου όπως η Adnoc του Άμπου Ντάμπι, το οποίο ορισμένα στελέχη του κλάδου και τραπεζίτες έχουν προβάλει, “δεν ήταν μια σκέψη στο κεφάλι μου”, είπε. Η Adnoc αρνήθηκε ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Πουγιάν πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ είχαν ως κίνητρο την επιθυμία για ενοποίηση στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής, όπου ο γαλλικός όμιλος δεν δραστηριοποιείται.

«Δεν χρειάζεται να ενοποιήσω τίποτα», δήλωσε.

Επενδυτικά σχέδια στη Ναμίμπια της Αφρικής

Ενώ πολλοί ευρωπαίοι και βορειοαμερικανοί παραγωγοί έχουν αποσυρθεί από τις αγορές των παραμεθόριων περιοχών, ο Πουγιάν θεωρεί ως πλεονέκτημα την ικανότητα να συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε τέτοιες περιοχές.

«Οι φίλοι μου και οι κύριοι ανταγωνιστές μου δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο, οπότε το αναλαμβάνουμε εμείς», δήλωσε ο Πουγιάν. «Είναι η εξισορρόπηση του κινδύνου και της ανταμοιβής. Η προϋπόθεση για να μπούμε σε αυτές τις χώρες . . . είναι να έχουμε καλύτερες αποδόσεις».

Στη Ναμίμπια, για παράδειγμα, η οποία δεν διαθέτει υφιστάμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Total έχει βρει πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θάλασσα.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα, αλλά το ερώτημα για μένα είναι περισσότερο τι θέλει η Ναμίμπια». ρώτησε ο Πουγιάν. «Δεν νομίζω ότι είναι οι δυτικές ΜΚΟ που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ναμίμπια».

«Αν δεν συνεργαστούμε με τον παγκόσμιο Νότο, από όπου θα προέλθουν οι εκπομπές – από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική – αν δεν συνεργαστούμε μαζί τους φέρνοντάς τους ενέργεια, δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί λύση για το κλίμα», είπε.