Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση και να διευκολύνει την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές του Ιονίου πελάγους και χερσαία όπως των Ιωαννίνων, δηλώνει στο energygame.gr o senior fellow στο Global Energy Center του Atlantic Council, Χαράλαμπος Έλληνας (Charles Ellinas), επί δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Στις δύο περιοχές εκτιμάται ότι υπάρχουν μικρότερα κοιτάσματα σε σύγκριση με τις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, τα οποία, όμως, μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες, σημείωσε ο κ. Έλληνας.

Στο Ιόνιο, στις περιοχές πιθανών κοιτασμάτων, το βάθος νερού δεν είναι μεγάλο και συνεπώς το κόστος των γεωτρήσεων είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με την Κρήτη, επισήμανε ο κ. Έλληνας, ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε αυτές τις περιοχές είναι ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβητήσεων από άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, έχει παραχωρηθεί στην Energean και την Helleniq Energy, ενώ και τα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου στην Helleniq Energy.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, ο κ. Έλληνας αναφέρει ότι λόγω του μεγάλου βάθους και δύσκολης γεωλογίας το κόστος μιας γεώτρησης ἰσως κυμαίνεται σε 200 – 300 εκατ. ευρώ, ενώ για να προχωρήσει η παραγωγή θα χρειαστούν πολλές γεωτρήσεις, αφού τα πιθανά κοιτάσματα είναι διασπασμένα σε πολλά μικρά κομμάτια.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την ExxonMobil και να μην μπουν «τρικλοποδιές», που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα, υπογράμμισε ο κ. Έλληνας. Αν η ExxonMobil αποφασίσει να πάρει το ρίσκο, θα το κάνει, επεσήμανε ο κ. Έλληνας και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα πει κατά πόσο τα συγκεκριμένα κοιτάσματα είναι εμπορικά βιώσιμα.

Σημαντικό είναι το γεγονός, κατέληξε ο κ. Έλληνας, ότι η ExxonMobil είναι «δεσμευμένη» στην Ανατολική Μεσόγειο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του φυσικού αερίου σε βάθος τουλάχιστον 20 – 30 ετών, σε αντίθεση με άλλες ,μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου πετρελαίου & φυσικού αερίου, όπως είναι η BP και Shell, που «λοξοτοιτάνε» προς τις Ανανεώισιμες Πηγές Ενέργειας.