Τα πανεπιστήμια παγκοσμίως εξακολουθούν να παράγουν περισσότερους εργαζόμενους για τα ορυκτά καύσιμα παρά για τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια νέα μελέτη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στην παγκόσμια τριτοβάθμια εκπαίδευση δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Energy Research & Social Science. Στο άρθρο, οι συγγραφείς – ο Ρόμαν Βάκουλτσουκ και η Ίντρα Έβερλαντ από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων – αξιολογούν πόσο γρήγορα η παγκόσμια τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταβαίνει από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσον αφορά το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η μελέτη βασίζεται σε ανασκόπηση 18.400 πανεπιστημίων σε 196 χώρες.

Η μελέτη παρουσιάζει διάφορα ανησυχητικά ευρήματα. Το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος εξακολουθεί να παράγει περισσότερο εργατικό δυναμικό για τα ορυκτά καύσιμα παρά για τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διαπιστώσαμε ότι το 68% των εκπαιδευτικών πτυχίων στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως εστιάζει στα ορυκτά καύσιμα και μόνο το 32% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τον τρέχοντα ρυθμό αλλαγής, τα πανεπιστημιακά πτυχία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσουν το 100% μόνο μέχρι το έτος 2107.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι «η ταχεία υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως δεν συνοδεύεται από αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στις σπουδές άνθρακα και πετρελαίου». Παρόλο που ο αριθμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν να υπερτερούν σε αριθμό από τα προγράμματα που είναι προσανατολισμένα στα ορυκτά καύσιμα.

Υποχρηματοδότηση για βαθμούς καθαρής ενέργειας

Η εκπαίδευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικά υποχρηματοδοτούμενη σε σύγκριση με την εκπαίδευση στα ορυκτά καύσιμα και πολλά πανεπιστήμια αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για εργατικό δυναμικό καθαρής ενέργειας. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν 33 πανεπιστήμια που ειδικεύονται πλήρως στις πετρελαϊκές σπουδές. Αντίθετα, μόνο δύο πανεπιστήμια στον κόσμο επικεντρώνονται πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το χάσμα μεταξύ των πανεπιστημίων ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μεγάλο και συνεχίζει να διευρύνεται υπέρ των ορυκτών καυσίμων.

Αργή μετάβαση στην εκπαίδευση για καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η εκπαίδευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την εκπαίδευση για τα ορυκτά καύσιμα στις περισσότερες περιοχές. Η Ασία και ο Ειρηνικός, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν προχωρήσει περισσότερο από αυτή την άποψη, ενώ τα πανεπιστήμια στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Ευρασία προσφέρουν πολύ λιγότερα εκπαιδευτικά πτυχία στην καθαρή ενέργεια σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι «οι αναπτυσσόμενες χώρες υστερούν σε σχέση με τις ανεπτυγμένες στον τομέα αυτό, παρόλο που η ανάγκη για επαγγελματίες εκπαιδευμένους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μαζί με την έλλειψη κεφαλαίων, τα υπανάπτυκτα ρυθμιστικά πλαίσια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα παγιωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων, η αναντιστοιχία μεταξύ της ενεργειακής εκπαίδευσης και των αναγκών της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες»

Πρέπει η εκπαίδευση να φτάσει τους ρυθμούς της πράσινης μετάβασης

Εκτός της ανάγκης για μηχανικoύς, τεχνικούς και άλλους ειδικούς με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κατασκευή και τη διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχουν κίνδυνοι στην ελλιπή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεδομένου ότι μια σταδιοδρομία μπορεί να διαρκέσει 30-40 χρόνια, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να απομείνουν δεξιότητες μέσω της (λανθασμένης) εκπαίδευσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι απόφοιτοι των προγραμμάτων για τα ορυκτά καύσιμα αποκτούν εκπαίδευση για κλάδους που προβλέπεται να καταργηθούν σταδιακά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτοί οι απόφοιτοι μπορεί να μείνουν με παγιωμένες δεξιότητες, που να οδηγήσουν σε ανεργία και κοινωνική αστάθεια. Το απαιτούμενο κόστος αναμένεται μεγάλο ενώ η διαδικασία επανεκπαίδευσης των ατόμων με εκπαίδευση στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι χρονοβόρα.