Μια επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να λύσει τα χέρια όσων θέλουν ν’ αναπτύξουν πλωτές ανεμογεννήτριες, παρουσίασε η ελληνική εταιρεία τεχνικών μελετών, ΕTME Engineering Solutions. To FloatMast που ανέπτυξε και έχει κατοχυρώσει διεθνή πατέντα, αποτελεί μία από τις δύο τεχνολογίες μέτρησης αιολικού δυναμικού που υφίστανται παγκοσμίως για πλωτά αιολικά πάρκα. Η τεχνολογία αυτή έλαβε βραβείο 2 εκατ. ευρώ από τη Ε.Ε. και για την ανάπτυξή της μιλά στο energygame.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Πέππας. 

Ποια είναι η ΕΤΜΕ και ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες της;

Είμαστε μια ελληνική εταιρεία τεχνικών μελετών που ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια με δραστηριότητα στα έργα διαχείρισης υδάτων. Σταδιακά από το 2013, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας και στους τομείς ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας. 

Το όραμα της εταιρείας είναι να μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο του υδατικού χώρου από την σταγόνα βροχής μέχρι και το θαλάσσιο χώρο, προσφέροντας υπηρεσίες μηχανικού. Η καινοτομία και η έρευνα κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ΕΤΜΕ, έτσι αναπτύξαμε μαζί με μια ομάδα συνεργατών, εταιρειών και Ινστιτούτων την τεχνολογία της πλατφόρμας FloatMast που έχει κατοχυρώσει διεθνή πατέντα και αποτελεί μία εκ των δύο τεχνολογιών μέτρησης αιολικού δυναμικού που απαιτείται στα έργα κατασκευής πλωτών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, αναγνωρίστηκε με βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Έμπνευση για την τεχνολογία FloatMast αποτέλεσε η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις ΑΠΕ, η θάλασσα που περιτριγυρίζει τον ελλαδικό χώρο και το δυναμικό της, όπως και η παράδοσή μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της. Κίνητρο αποτέλεσε η οικονομική κρίση και η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, δρούμε και δημιουργούμε αξία και έσοδα στην εταιρεία.

Το FloatMast © ΕTME Engineering Solutions

Το FloatMast © ΕTME Engineering Solutions

Η τεχνολογία που αναπτύξατε για την πραγματοποίηση μετρήσεων καταγραφής ανεμολογικών και άλλων δεδομένων γιατί θεωρείται πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο;

Τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν το μεγάλο άλμα στην αιολική ενέργεια, καθώς αναπτύσσονται σε περιοχές βαθέων υδάτων, οπότε και εκμεταλλεύονται το ισχυρότερο και αυξημένο αιολικό δυναμικό τους. Η λειτουργία μετεωρολογικών ιστών στα βουνά δίνει τις πιο αξιόπιστες μετρήσεις πεδίου, κάτι που έλειπε για τα πλωτά υπεράκτια πάρκα με συνέπεια να αποτελεί τροχοπέδη στη χρηματοδότηση και πιστοποίησή τους. Η πλατφόρμα FloatMast είναι πρωτοποριακή γιατί συνδυάζει το μετεωρολογικό ιστό και τη μέθοδο TLP (Tension Leg Platform), η οποία χρησιμοποιείται στις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επομένως, έχουμε μια πλωτή βάση με μετεωρολογικό ιστό που δεν έχει όριο βάθους, αναπτύσσεται γρήγορα και οι υπηρεσίες της εξασφαλίζουν αξιόπιστες μετρήσεις που πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζουν τους επενδυτές. Μια πρωτοποριακή, ευέλικτη λύση που εκτός από αξιόπιστα ανεμολογικά δεδομένα προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως επικοινωνίας, θαλάσσιας επιτήρησης, καταγραφής ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών και βιοποικιλότητας.

Το FloatMast © ΕTME Engineering Solutions

Το FloatMast © ΕTME Engineering Solutions

Πού έχετε εφαρμογές της FloatMast στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας;

Οι εξελίξεις στα πλωτά αιολικά πάρκα τρέχουν με ταχείς ρυθμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχουμε αναπτύξει ανάλογα τις δράσεις μας και το δίκτυο των συνεργατών μας. Η τεχνολογία FLiDAR αποτελεί εναλλακτική μέθοδο μέτρησης ανεμολογικών δεδομένων, όμως η πλατφόρμα FLoatMast είναι μια κατηγορία μόνη της καθώς είναι πολλαπλού σκοπού και οι μετρήσεις της πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα τη στιγμή που οι ανταγωνιστές μας δεν το κάνουν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το FloatMast είναι το iPhone σε έναν κόσμο με BlackΒerry.

Ποιες άλλες τεχνολογίες προωθεί η ΕΤΜΕ;

Η ΕΤΜΕ αναπτύσσει τεχνολογίες παρατήρησης και επιτήρησης για την προστασία θαλάσσιων περιοχών, επιτρέποντας την κάλυψη του υποθαλάσσιου και εναέριου χώρου καθώς και της επιφάνειας της θάλασσας. Επίσης, δραστηριοποιούμαστε στα πλωτά φωτοβολταϊκά και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Από που αντλεί ανθρώπινο δυναμικό η εταιρεία στην Ελλάδα και κατά πόσο μπορεί το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει επαρκώς τις δραστηριότητές της;

Το άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται στην καρδιά της επιτυχίας της εταιρείας. Έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των συνεργατών μας, δημιουργώντας ένα ισχυρό επαγγελματικό περιβάλλον με διαδικασίες ποιότητας οι οποίες λείπουν από την ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα γενικότερα. Οι συνεργάτες μας είναι επαγγελματίες που συνδυάζουν την τεχνική εξειδίκευση με τη δημιουργική σκέψη και την προθυμία για διαρκή εξέλιξη.

Επίσης, υποστηρίζουμε τη στρατηγική «brain gain» και έχουμε καλωσορίσει επαγγελματίες που φέρνουν μαζί τους πολύτιμη εμπειρία και προϋπηρεσία από το εξωτερικό. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και ανανέωσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εταιρικής μας κουλτούρας και την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής των δραστηριοτήτων μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δυναμική, ο επαγγελματισμός και η διαφορετικότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας αποτελούν το κλειδί για τη συνεχή ανάπτυξη και την επιτυχία μας σε παγκόσμιο επίπεδο.