Το σενάριο ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πετρελαίου, να προεδρεύει στη σύνοδο κορυφής COP28, που αφορά τη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων, φαίνεται απίθανο. Πάραυτα, αυτός ο ρόλος ανατέθηκε στον Σουλτάν Αχμέντ Αλ–Τζαμπέρ , τον πιο έμπιστο τεχνοκράτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και επικεφαλής της Εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Αυτή η απόφαση έχει φέρει στην επιφάνεια ενδοιασμούς, για την ικανότητα του κ. Τζαμπέρ να επιτελέσει το ευαίσθητο σε διπλωματικό χαρακτήρα καθήκον του και για το κατά πόσο θα καταφέρει η COP28 να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στη σύνοδο κορυφής COP28 περισσότερες από 200 χώρες, λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων και κάνουν λόγο για στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Στην φετινή COP28, τα ΗΑΕ που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην βιομηχανία πετρελαίου, έχουν δώσει ένα ηχηρό «παρόν», διεκδικώντας να διατηρήσουν για όσο περισσότερο γίνεται την δύναμη τους στο εμπόριο υδρογονάνθρακα.

Η δουλειά του κ. Τζαμπέρ είναι απαιτητική όταν πρέπει να εξυπηρετήσει τόσο αντικρουόμενα συμφέροντα, και γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για το κατά πόσο, η δυναμική προσωπικότητα που τον βοήθησε τα τελευταία 50 χρόνια τον να ανέλθει στον τομέα του, θα μπορεί να συμβαδίσει με τον ευαίσθητο διπλωματικό χαρακτήρα μίας τέτοιας συμφωνίας για το κλίμα.

Αυτές οι ανησυχίες για την ικανότητα του κ. Τζαμπέρ να φέρει εις πέρας αυτό τον ρόλο του, προκάλεσαν ιδιαίτερο θυμό στον πρόεδρο της COP28. Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε ένα βίντεο που βγήκε στην επιφάνεια, όπου ο κ. Τζαμπέρ φαινόταν να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν «επιστημονικά δεδομένα» που να αποδεικνύουν πως η μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων θα βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το παραπάνω οδήγησε τον κ. Τζαμπέρ την πέμπτη μέρα της COP28, να καλέσει έκτακτη συνέντευξη τύπου, όπου κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για «διαστρέβλωση» των απόψεων του, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Η αντίδραση του κ. Τζαμπέρ, αιτιολογείται αν κανείς αναλογιστεί την επαγγελματική του πορεία έως τώρα. Κάποια από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του είναι το ότι, ως διευθύνων σύμβουλος της Masdar μιας εταιρείας που προωθεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανήκει στο Άμπου Ντουμπάι, έδωσε μια θέση στα ΗΑΕ στην καθαρή ενέργεια, είναι επίσης υπουργός βιομηχανίας, επιτηρεί την υποβολή προσφορών ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων για τον UK Daily Telegraph και είναι μέλος σε έναν σημαντικό αριθμό συναντήσεων κεντρικών επιχειρήσεων για το πλάνο οικονομικής διαφοροποίησης στα ΗΑΕ. Τέλος το 2016, ανέλαβε την αναδιάρθρωση, της Adnoc, μιας εταιρείας πετρελαίου που βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και την έκανε άνοιγμα σε ξένα κεφάλαια, παρά το γεγονός πως υπέστη κριτικές για τις έντονες περικοπές προσωπικού.  Επίσης ο κ. Τζαμπέρ φαίνεται να γνωρίζει πως λειτουργούν οι σύνοδοι κορυφής καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετές από αυτές. Παρά την προετοιμασία για την COP28 για την οποία δέχτηκε και καθοδήγηση από εταιρείες δημοσίων σχέσεων, κάποιοι οργανισμοί έφυγαν από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων για την COP28.

Η ικανότητα του προέδρου όμως να καθοδηγήσει την COP28 σε καρποφόρα αποτελέσματα εξαρτάται από τα ίδια τα αποτελέσματα και όχι από παρελθοντικά επιτεύγματα. Στην σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος μίλησε για την αναγκαιότητα να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά παράλληλα υποστήριξε τη σημασία στον να βρεθεί μια δίκαιη προσέγγιση για αυτή τη μετάβαση, για όσους επιχειρηματίες βασίζονται ακόμα στα ορυκτά καύσιμα. Επίσης υποσχέθηκε μια COP28 που θα φέρει σημαντικές αλλαγές και έχει ήδη κατορθώσει στις πρώτες μέρες μια σημαντική νίκη, να υπογραφεί η δημιουργία ενός ταμείου εκατό εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση ευαίσθητων και φτωχότερων κοινωνιών, ώστε να διαχειριστούν την κλιματική αλλαγή.

Χτες, στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, ο κ. Τζαμπέρ δήλωσε: «Υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση κινητοποίησης, μια έντονη θέληση και ευελιξία να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις». Επίσης είπε «έχω την αίσθηση πως κάτι πρωτόγνωρο είναι εφικτό να συμβεί στην COP28».

Η τελική κρίση για την προεδρία του κ. Τζαμπέρ, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. «Όσο επιτυχημένη και να είναι άλλα κομμάτια της COP28… θα φανούν μηδαμινά αν δεν έχουμε συμφωνημένες τις ξεκάθαρες κινήσεις για τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα» δήλωσε o πρέσβης για το κλίμα της Γαλλίας, Stephane Crouzat. Ο κόσμος θα μάθει σε μια εβδομάδα αν το ανώτερο στέλεχος για την ενέργεια των Εμιράτων μπορεί να κλείσει την μεγαλύτερη του συμφωνία.