Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν ότι εκταμιεύθηκαν 3,66 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού για τη στήριξη 34 έργων που σχετίζονται με την ενέργεια σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, όλα από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE). Οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Οι δικαιούχοι είναι η Κροατία (170 εκατ. ευρώ), η Τσεχία (1,05 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (113,6 εκατ. ευρώ), η Ουγγαρία (181,3 εκατ. ευρώ), η Λετονία (40 εκατ. ευρώ), η Λιθουανία (37 εκατ. ευρώ), η Πολωνία (1,33 δισ. ευρώ), η Ρουμανία (712,3 εκατ. ευρώ) και η Σλοβενία (19,7 εκατ. ευρώ). Αυτός ο γύρος περιλαμβάνει τις πρώτες επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία έγινε δικαιούχος του Ταμείου Εκσυγχρονισμού τον Ιανουάριο του 2024.

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού έχει ως στόχο να στηρίξει 13 χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο εισόδημα (με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ένωσης την περίοδο 2016-2018) στη μετάβασή τους στην κλιματική ουδετερότητα.

Τα 34 υποστηριζόμενα έργα επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη χρήση και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών δικτύων και την ενεργειακή απόδοση. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • στήριξη της παραγωγής και χρήσης θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης στην Κροατία,
  • Επενδύσεις στην ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Τσεχία,
  • αντικατάσταση αστικών λεωφορείων ντίζελ με νέα αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα,
  • βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων στην Ουγγαρία,
  • αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Λετονία,
  • Επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας δυναμικότητα αποθήκευσης ενέργειας στη Λιθουανία,
  • ανάπτυξη προγράμματος «καθαρός αέρας» που υποστηρίζει βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης και αντικατάσταση πηγών θερμότητας σε μονοκατοικίες στην Πολωνία,
  • αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις του ΣΕΔΕ της ΕΕ στη Ρουμανία,
  • εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σλοβενία.

Διαβάστε ακόμη