Ο βραχίονας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της BP σχεδιάζει να αγοράσει το δίκτυο υπερφόρτισης της Tesla σε όλες τις ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί να δώσει 1 δισ. δολάρια για την επέκταση του δικτύου του. Η BP Pulse προσλαμβάνει επίσης εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απολύθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι «αναζητά επιθετικά την απόκτηση ακινήτων για την κλιμάκωση του δικτύου μας, το οποίο αποτελεί αυξημένη εστίαση μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Tesla». Όπως σημειώνει το Σχεδιάζει να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030, τα μισά από αυτά μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια για να εγκαταστήσει πάνω από 3.000 σημεία φόρτισης σε όλες τις ΗΠΑ. Βασικό μέρος της στρατηγικής είναι η κατασκευή κόμβων μεγάλης κλίμακας με 12 ή περισσότερους φορτιστές που ονομάζει Gigahubs.

Ο Έλιον Μασκ νωρίτερα αυτό το μήνα απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας Supercharger της Tesla με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης EV με βραδύτερο ρυθμό. Αυτή η υποχώρηση απειλεί τη φόρτιση και την υιοθέτηση των EV στη Βόρεια Αμερική, όπου απαιτούνται 400.000 υπερταχείς φορτιστές για την εξυπηρέτηση 40 εκατομμυρίων EV μέχρι το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF. Η Tesla αντιπροσωπεύει σήμερα το 74% όλων των φορτιστών υψηλής ταχύτητας στην περιοχή.

Η Tesla έχει καταφέρει να επεκτείνει το δίκτυο φόρτισης ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος ανά σταθμό από τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και το σύστημα λαμβάνει σταθερά τις υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης μεταξύ των οδηγών EV. Αυτό δίνει στους ανταγωνιστές ένα ισχυρό κίνητρο για να μαζέψουν τους περίπου 500 ανθρώπους που απέλυσε η Tesla. «Αναζητούμε ενεργά καλά ταλέντα και ευκαιρίες για ακίνητα που θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, παρά τα όσα άλλα συμβαίνουν γύρω μας», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της bp pulse Americas σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η εταιρεία υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία για την προμήθεια περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων υλικού supercharger της Tesla, με την ανάπτυξη να αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος και στις αρχές του 2025, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sujay Sharma.

Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EVgo Inc. βλέπουν την επιβράδυνση της Tesla ως θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EVgo Badar Khan.

Αυτό σημαίνει «μια αρκετά σημαντική αλλαγή στην ανταγωνιστική δυναμική στο χώρο της φόρτισης», που επιτρέπει σε ανταγωνιστές όπως η EVgo να αναλάβουν «το κενό» στην ανάπτυξη που άφησε πίσω της η Tesla, δήλωσε στην κλήση της εταιρείας για τα κέρδη της Τρίτης. Η εταιρεία είναι επίσης πρόθυμη να αναλάβει τους υπαλλήλους της Tesla και βρίσκεται σε συζητήσεις με οικοδεσπότες χώρων που απολύθηκαν, πρόσθεσε.

Οι μετοχές της EVgo κέρδισαν πάνω από 13% την Πέμπτη, ενώ η Tesla υποχώρησε κατά 1,6%.

 Διαβάστε ακόμα: