Τα ηλιακά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά οχήματα εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά, προσφέρουν μια ελκυστική λύση για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Εταιρείες όπως η Aptera αναπτύσσουν τέτοια οχήματα, αλλά η διασφάλιση της ποιότητας και των επιδόσεων των φωτοβολταϊκών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τους, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Τα διεθνή πρότυπα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Η IEC ( Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή ) θέτει παγκοσμίως αναγνωρισμένες προδιαγραφές για διάφορα προϊόντα και συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων φωτοβολταϊκής ενέργειας. Η επιτροπή TC 82 ασχολείται ειδικά με αυτόν τον τομέα.

Αναγνωρίζοντας τις μοναδικές απαιτήσεις των φωτοβολταϊκών που είναι ενσωματωμένα σε οχήματα (συστήματα VIPV), η IEC TC 82 PT 600 αναπτύσσει νέες τεχνικές εκθέσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Ο συντονιστής Kenji Araki υπογραμμίζει τη σημασία των τυποποιημένων μεθόδων δοκιμών για τα συστήματα VIPV λόγω της δυναμικής φύσης του περιβάλλοντος τους στα οχήματα. Σε αντίθεση με τα στατικά πάνελ στέγης, τα συστήματα VIPV βιώνουν διαφορετική έκθεση στον ήλιο και κραδασμούς, απαιτώντας ειδικές διαδικασίες δοκιμών.

Η ομάδα έργου επικεντρώνεται σε πρότυπα για δοκιμές, μοντελοποίηση λειτουργίας και ενεργειακή κατάταξη, με σχέδια να αντιμετωπίσει μελλοντικά δοκιμές περιβαλλοντικών και μηχανικών φορτίων. Αυτά τα πρότυπα θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν σε drones, εναέρια μέσα υψηλού επιπέδου και ακόμη και σε σταθμούς ηλιακής ενέργειας σε δύσκολες τοποθεσίες.

Με τον καθορισμό σαφών και ολοκληρωμένων προτύπων, η IEC ανοίγει το δρόμο για την ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλιακών αυτοκινήτων, συμβάλλοντας τελικά σε ένα καθαρότερο μέλλον.