Κρίση φαίνεται να περνάει ο αμερικανικός κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs), Tesla, με τις μετοχές της εταιρείας να καταρρέουν, καθώς η υπόλοιπη αγορά συσσωρεύεται – και η εταιρεία προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να μην καλυτερεύσουν για λίγο.

Η Tesla είναι αρχικό μέλος των λεγόμενων «Μεγαλοπρεπείς Επτά» (Magnificent Seven) τεχνολογικών μετοχών που έχουν οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 σε νέα ύψη, ωστόσο οι επενδυτές αναρωτιούνται τώρα αν το όνομα της Tesla ανήκει δίπλα σε αυτούς τους άλλους ισχυρούς οίκους, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν δώσει περισσότερη έμφαση στο AI.

Αφού διπλασιάστηκε πέρυσι, η τιμή της μετοχής της Tesla, έχει υποχωρήσει κατά 22% για να ξεκινήσει το 2024. Συγκριτικά, η Nvidia Corp είχε άνοδο κατά 46% ή η Meta Platforms Inc κατά 32% από την αρχή του έτους.

Το πρόβλημα για τον κατασκευαστή EV είναι ότι έξι από αυτές τις επτά εταιρείες επωφελούνται από τον ενθουσιασμό που περιβάλλει την εκρηκτική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 29,5% στάθμισης στον S&P 500 την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και με την πτώση της Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά παρά τις προσπάθειες του Έλον Μασκ να τοποθετήσει την εταιρεία του ως επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, η πραγματικότητα είναι ότι η Tesla αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

«Αν και ο Έλον Μασκ πιθανώς θα διαφωνούσε, οι επενδυτές δεν βλέπουν την Tesla ως ένα AI play όπως οι περισσότερες από τις άλλες μετοχές των Magnificent Seven», δήλωσε ο Μάθιου Μάλει, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Miller Tabak + Co. «Έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό για την Tesla και τις άλλες μετοχές της Mag Seven – η τάση ζήτησης για τα προϊόντα της Tesla εξασθενεί, ενώ εκρήγνυται υψηλότερα για τις εταιρείες που συνδέονται περισσότερο με το AI».

Επιβράδυνση της ζήτησης EVs το 2024

Στο επίκεντρο αυτού του χάσματος βρίσκεται η εξασθένιση των προοπτικών για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024, και ίσως και πέραν αυτού, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Tesla να αναπτύσσεται με τον γρήγορο ρυθμό που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να βλέπουν.

Περίπου το ένα τρίτο των αναλυτών που καλύπτουν την Tesla συνιστούν την αγορά της μετοχής, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 85% για τους υπόλοιπους από τους «Μεγαλοπρεπείς Επτά». Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν μειώσει τη μέση εκτίμηση κερδών για το 2024 για την Tesla σχεδόν στο μισό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες κερδών για τους υπόλοιπους αυξήθηκαν ή παρέμειναν αμετάβλητες.

Το διπλό πρόβλημα της επιβράδυνσης της ζήτησης EV και των επισφαλών διαπιστευτηρίων AI δυσκολεύει τους επενδυτές να καταπιούν την ουρανοκατέβατη αποτίμηση της Tesla. Ακόμη και με το φετινό ξεπούλημα, η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από 60 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Η δεύτερη πιο ακριβή μετοχή των Magnificent Seven είναι η Nvidia Corp. με περίπου 36 φορές τα μελλοντικά κέρδη.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, οι άλλες μετοχές της Mag Seven κατάφεραν να δείξουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε πραγματική, κερδοφόρα επιχειρηματική ανάπτυξη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπράιαν Τζόνσον, πρώην αναλυτής αυτοκινήτων της Barclays και ιδρυτής της Metonic Advisors.

Μελλοντικό στοίχημα

Οι οπαδοί της Tesla λένε ότι η μοναδική θέση της εταιρείας ως η μόνη κερδοφόρα, μεγάλης κλίμακας, καθαρή κατασκευάστρια EV κερδίζει μια θέση στο κλαμπ της ελίτ. Παρόλο που η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα, οι ειδικοί αναμένουν ευρέως ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έρθουν τελικά να κυριαρχήσουν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για όποιον είναι διατεθειμένος να στοιχηματίσει σε αυτό το μέλλον, η Tesla εξακολουθεί να είναι το μόνο πραγματικό παιχνίδι στην πόλη, γεγονός που εξηγεί επίσης την υψηλή αποτίμηση της αγοράς της και την “όλα ή τίποτα” φύση της τιμής της μετοχής της εταιρείας – που εκτινάσσεται κατά 50% το 2021, πέφτει κατά 65% το 2022 και στη συνέχεια κάνει άλμα 102% το 2023.

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι έμποροι είναι βραχυπρόθεσμα αρνητικοί για τη μετοχή», δήλωσε ο Μπράιαν Μέλμπερι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών της Zacks Investment Management. «Αλλά οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι πιθανότατα πιο θετικοί, δεδομένου ότι κανένας άλλος κατασκευαστής EV δεν μπορεί να παράγει κερδοφόρα τον όγκο μονάδων που παράγει η Tesla, στον καθαρά EV χώρο».

Οι αισιόδοξοι επενδυτές της Tesla επισημαίνουν επίσης ότι η αύξηση των εσόδων της εταιρείας πέραν του 2024 αναμένεται να ξεπεράσει όλες τις «Μεγαλοπρεπείς Επτά» εκτός της Nvidia Corp. Τα κέρδη της προβλέπεται επίσης να ανακάμψουν το 2025 μετά την πτώση που σημείωσαν φέτος, και θα ανεβαίνουν με ταχύτερο ρυθμό από τις περισσότερες άλλες mega-caps.