Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ώστε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών έχουν φτάσει σε ένα «σημείο καμπής». Οι αιχμηρές αυτές δηλώσεις, που υπογραμμίζουν τις βαθιές εντάσεις στη σχέση ΕΕ–Κίνας, έγιναν στην έναρξη συνόδου κορυφής για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ταξίδεψαν στο Πεκίνο για να συναντήσουν τον Σι Τζινπίνγκ — αφού ο ίδιος ο Σι είχε απορρίψει πρόσκληση να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση. Η ΕΕ και η Κίνα «έχουν φτάσει σε σημείο καμπής» στις σχέσεις τους, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Σι Τζινπίνγκ κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις της στο Πεκίνο. «Όσο εμβαθύνει η συνεργασία μας, τόσο εντείνονται και οι ανισορροπίες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα και την Ευρώπη να αναγνωρίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας και να προτείνουμε πραγματικές λύσεις».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα επισήμανε επίσης τις ανισορροπίες στις οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένη πρόοδο σε θέματα που αφορούν το εμπόριο και την οικονομία. Και οι δύο πλευρές θέλουμε η σχέση μας να είναι ισόρροπη, αμοιβαία και επωφελής». Ο Κόστα δεν παρέλειψε επίσης να στηλιτεύσει τον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας:
«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλούμε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία ώστε να σεβαστεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Η ΕΕ συμπεριέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα δύο κινεζικές τράπεζες στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο εξέφρασε «ισχυρή δυσαρέσκεια και κατηγορηματική αντίθεση» στην «κατάφωρη» αυτή ενέργεια.
Ο Πρόεδρος Σι, στις δικές του δηλώσεις, συμφώνησε ότι οι σχέσεις ΕΕ–Κίνας βρίσκονται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι». Ο Σι περιέγραψε την Κίνα και την ΕΕ ως «δύο μεγάλους παίκτες» στη διεθνή σκηνή που πρέπει και οι δύο να «κάνουν τις σωστές στρατηγικές επιλογές, αντάξιες των προσδοκιών των λαών τους και ικανές να αντέξουν στην κρίση της ιστορίας». «Η Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία, να ενδυναμώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία, προσφέροντας στον κόσμο περισσότερη σταθερότητα και βεβαιότητα», δήλωσε ο Σι.
Η κοινή δήλωση Κίνας-ΕΕ για το κλίμα
Με αφορμή την 50ή επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τη 10η επέτειο από την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Παρισίων, οι ηγέτες της Κίνας και της ΕΕ δηλώνουν από κοινού τα εξής:
- Επαναβεβαιώνουν ότι, εν μέσω της σημερινής ρευστής και ταραχώδους διεθνούς κατάστασης, είναι κρίσιμης σημασίας όλες οι χώρες —ιδίως οι μεγάλες οικονομίες— να διατηρήσουν τη συνέπεια και σταθερότητα των πολιτικών τους και να εντείνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
- Αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας–ΕΕ για το κλίμα σχετίζεται με την ευημερία των λαών τους και έχει ιδιαίτερη σημασία για την υποστήριξη του πολυμερισμού και την προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για το κλίμα.
- Τονίζουν ότι η Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και η Συμφωνία των Παρισίων αποτελούν το θεμέλιο της διεθνούς συνεργασίας για το κλίμα, και ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν την αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και δυνατοτήτων, σύμφωνα με τις εθνικές τους συνθήκες, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες με πληρότητα, καλή πίστη και αποτελεσματικότητα.
- Αναγνωρίζουν ότι η πράσινη εταιρική σχέση Κίνας–ΕΕ είναι βασικό μέρος της συνολικής τους σχέσης, ότι το «πράσινο» είναι το καθοριστικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας και ότι υπάρχει σταθερή βάση και ευρύ πεδίο για συνεργασία στην πράσινη μετάβαση.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν να επιδείξουν κοινή ηγεσία για την προώθηση μιας δίκαιης παγκόσμιας μετάβασης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχειας, και δεσμεύονται να:
- Υποστηρίξουν τον κεντρικό ρόλο της UNFCCC και της Συμφωνίας των Παρισίων, εφαρμόζοντας πλήρως και πιστά τους στόχους και τις αρχές τους.
- Ενισχύσουν τις δράσεις με απτά αποτελέσματα, μετατρέποντας τους κλιματικούς τους στόχους σε μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω συστηματικών πολιτικών και συγκεκριμένων μέτρων.
- Συνεργαστούν με όλα τα μέρη για να υποστηρίξουν τη Βραζιλία στη διοργάνωση της 30ής Διάσκεψης των Μερών (COP30) και να προωθήσουν φιλόδοξα, δίκαια, ισορροπημένα και χωρίς αποκλεισμούς αποτελέσματα.
- Επιταχύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ποιοτικές πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα, ώστε να είναι διαθέσιμα, προσιτά και ωφέλιμα για όλες τις χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες.
- Ενισχύσουν τις δράσεις και τη στήριξη για την προσαρμογή, ώστε να υπάρξει ταχεία και μαζική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό έως το παγκόσμιο.
- Υποβάλουν πριν την COP30 τους εθνικά καθορισμένους στόχους (NDCs) για το 2035, καλύπτοντας όλους τους οικονομικούς τομείς και όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, ευθυγραμμισμένους με τον μακροπρόθεσμο στόχο θερμοκρασίας της Συμφωνίας των Παρισίων.
- Ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ενεργειακή μετάβαση, η προσαρμογή, η διαχείριση και ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου, οι αγορές άνθρακα και οι πράσινες και χαμηλών εκπομπών τεχνολογίες, ώστε να προωθήσουν από κοινού την πράσινη και χαμηλών εκπομπών ανάπτυξή τους.
Διαβάστε ακόμη