Για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω της απρόβλεπτης πολιτικής των ΗΠΑ προειδοποιεί η γερμανική χημική βιομηχανία. «Η συνεχής απειλή νέων δασμών μας οδηγεί στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Κρίστιαν Κούλμαν (Christian Kullmann), διευθύνων σύμβουλος της Evonik, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Η εταιρεία με έδρα το Έσσεν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γερμανικός παραγωγός χημικών προϊόντων μετά τη BASF.
«Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το τι θα κάνει στη συνέχεια αυτή η κυβέρνηση κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κούλμαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Evonik βλέπει τα «παγκόσμια θεμέλια της ευημερίας στη Γερμανία» στο τέλος τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών προϊόντων της Γερμανίας, Κούλμαν, αναμένει μια νέα εποχή και συμβουλεύει όλους να είναι προετοιμασμένοι. Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε ένα θέμα πάνω από όλα τα άλλα.
«Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση στη συνέχεια είναι ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κούλμαν. Θεωρεί αφελές να πιστεύει κανείς ότι μια συμφωνία δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα εξαλείψει αυτήν την αβεβαιότητα. Ο χρόνος μιας τέτοιας συμφωνίας μπορεί να είναι σύντομος. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει ασταθής και ότι η αβεβαιότητα για την οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Η γερμανική οικονομία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην πολυμέρεια από την οποία έχει επωφεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. «Αυτό το παγκόσμιο θεμέλιο για ανάπτυξη και ευημερία έχει τελειώσει», δήλωσε ο Κούλμαν. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες και οι πολιτικοί στην Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστική δράση. Η απάντηση της Ευρώπης στο «Πρώτα η Αμερική» πρέπει να είναι «πρώτα οι επιχειρήσεις». Ο Κούλμαν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση και η νέα Επιτροπή της ΕΕ θα παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στις επιχειρήσεις.
Στις 21 Ιουλίου 2025, κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες θα συναντηθούν με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (CDU) για μια επενδυτική σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο. Η Evonik δεν συμμετέχει. Αλλά ο Κούλμαν προειδοποίησε για τις συνέπειες εάν η οικονομία της χώρας συνεχίσει να παραπαίει. «Εάν οι άνθρωποι εδώ συνεχίσουν να υποφέρουν από συνεχείς απώλειες στην ευημερία, η δημοκρατία μας θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», είπε. «Η δημοκρατία στη Γερμανία χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη».
Σε σχέση με τους δασμούς 30% με τους οποίους απειλεί την Ευρώπη, ο Τραμπ, ο Κούλμαν, σε σχέση με τις αντοχές της Evonik, πως «ο άμεσος αντίκτυπος είναι διαχειρίσιμος. Κατασκευάζουμε το 80% των προϊόντων που πουλάμε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η εμπορική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και αφήνει ήδη βαθιά σημάδια.
Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι πελάτες διστάζουν να κάνουν παραγγελίες και επενδύσεις. Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση στη συνέχεια είναι ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο. Η συνεχής απειλή νέων δασμών μας φέρνει στο χείλος μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο Κούλμαν ανέφερε πως «η κατάσταση δεν μας αφήνει αλώβητους. Δεδομένου ότι θα δημοσιεύσουμε τα εξαμηνιαία στοιχεία μας την 1η Αυγούστου 2025, δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω περαιτέρω σήμερα. Θα πω μόνο το εξής: Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος».
Ο ιδιος τόνισε πως «μια συμφωνία δασμών με τις ΗΠΑ δεν θα εξαλείψει την αβεβαιότητα. Θα ήταν αφελές να το πιστέψουμε αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει ασταθής και ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται».
«Η πολυμέρεια από την οποία έχουμε επωφεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το παγκόσμιο θεμέλιο για ανάπτυξη και ευημερία στη Γερμανία, έχει τελειώσει», σημείωσε ο Κούλμαν, σημειώνοντας «οι Κινέζοι δεν μιλάνε καν γι’ αυτό πια. Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί ήταν ο εγγυητής ενός λειτουργικού, βασισμένου σε κανόνες παγκόσμιου εμπορίου. Και δεν θέλουν πλέον να παίζουν τον ρόλο του διαιτητή στο παγκόσμιο εμπόριο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Evonik σημειώνει πως «από εδώ και στο εξής, οι ΗΠΑ παίζουν μόνο για τον εαυτό τους. Δεν θα μπορούμε να βασιστούμε σε καμία συμφωνία δασμών, ανεξάρτητα από το πώς έχει σχεδιαστεί, η οποία μπορεί να έχει μόνο σύντομο χρόνο ημιζωής. Η μόνη σωστή απάντηση από την Ευρώπη είναι: Οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να επιδείξουν αποφασιστική δράση».
Συγκεκριμένα, «οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο που θα γίνει για άλλη μια φορά πολύ πιο περιφερειοποιημένος πολιτικά και οικονομικά. Όλοι θα ήταν καλό να τοποθετηθούν σωστά στις τρεις μεγάλες περιοχές: Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Οι τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής από μόνες τους δεν επαρκούν για αυτό. Χρειάζονται επίσης ανεξάρτητες αλυσίδες εφοδιασμού στις περιοχές».
«Η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε έναν αγώνα για την ελευθερία» ανέφερε ο Κούλμαν, εξηγώντας πως «οικονομική ελευθερία σημαίνει να μπορείς να κάνεις επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο υπό δίκαιες συνθήκες. Αυτή η ελευθερία απειλείται μαζικά από τον προστατευτισμό, τον παρεμβατισμό και την κανονιστική εποπτεία. Σε αυτόν τον αγώνα, ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη παρουσιάζεται και γίνεται αντιληπτή σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμος. Μόνο με μια ισχυρή ΕΕ έχουμε μια ευκαιρία».
«Η Ευρώπη μπορεί να δώσει αυτόν τον αγώνα με επιτυχία, αλλά μόνο με οικονομική ισχύ. Το επενδυτικό πρόγραμμα του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης είναι τελικά μια παραδοχή ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη δύναμη χωρίς μαζική τόνωση. Επομένως, θεωρώ αυτήν την πρωτοβουλία απαραίτητη και σωστή. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης την υποστήριξη της ΕΕ», τονίζει.
O Κούλμαν σημειώνει πως «ο μετασχηματισμός σε μια οικονομία με χαμηλότερη κατανάλωση πόρων είναι εφικτός. Αλλά οι εταιρείες θα λάβουν τα χρήματα για τις επενδύσεις τους μόνο μέσω της ανάπτυξης και της οικονομικής επιτυχίας. Και για αυτό, χρειαζόμαστε λιγότερη ρύθμιση και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών είναι από μόνο του μια καλή ιδέα. Στην πράξη, ωστόσο, επιβάλλει πάρα πολλά βάρη στις ευρωπαϊκές εταιρείες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που οι αντίπαλες εταιρείες, όπως αυτές από την Ασία και τις ΗΠΑ, δεν έχουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Evonik, επισήμανε πως «χρειαζόμαστε οικονομική ισχύ και παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αλλά όχι άκαμπτο προστατευτισμό. Είμαι σίγουρος γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει κατανόηση για αυτό. Θυμάστε τον Φρανς Τίμερμανς; Διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια μέχρι το 2023.
Για αυτόν τον ευγενή σοσιαλιστή, η οικονομία ήταν ο εχθρός. Για αυτόν, υπήρχε μόνο μία επιλογή: όλο και πιο αυστηρή ρύθμιση. Αυτό αλλάζει τώρα».
«Συνολικά, η αρχή ήταν επιτυχημένη» ανέφερε ο Κούλμαν για την κυβέρνηση Μερτς, σημειώνοντας πως«έχει αναγνωρίσει ότι η γερμανική οικονομία δεν πάει καλά και θέλει να το αλλάξει αυτό. Αυτό θα είναι δύσκολο επειδή θα πρέπει να διορθώσει πολλές από τις αδυναμίες και τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μιλάω σκόπιμα στον πληθυντικό εδώ. Και ελπίζω να είναι σαφές σε όλους: η δημοκρατία στη Γερμανία χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη».
Ο Κούλμαν σημείωσε πως «η απάντηση της Ευρώπης στο «Πρώτα η Αμερική» πρέπει να είναι «πρώτα η οικονομία». Η Ευρώπη μπορεί να αναδειχθεί νικήτρια από την αναδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομίας μόνο εάν δράσουμε ρεαλιστικά, γρήγορα και αποφασιστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Evonik, επισήμανε πως το πακέτο Μερτς «θα ενισχύσει εμάς και ολόκληρη τη χημική βιομηχανία, επειδή χημικές ουσίες βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα προϊόντα μας. Η Evonik προμηθεύει την κατασκευαστική βιομηχανία και παράγει πλαστικά για ελαφριές κατασκευές. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται επίσης σε αμυντικό εξοπλισμό. Πολλά πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε πολιτικές όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές. Αυτή η προσέγγιση διπλής χρήσης θα αποκτήσει σημασία στη χημική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Θα αναπτυχθούμε σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά δεν θα δημιουργήσουμε ένα νέο εταιρικό τμήμα ειδικά για την άμυνα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Ποιες βιομηχανικές-στρατιωτικές υποδομές πρέπει να διατηρήσουμε στη Γερμανία για να είμαστε έτοιμοι για άμυνα πέρα από την κατασκευή αρμάτων μάχης και τους εκτοξευτές χειροβομβίδων; Αυτό δεν συζητείται καν δημόσια ακόμη. Και υπάρχουν ορισμένα επώδυνα ζητήματα εδώ».
Για παράδειγμα σημείωσε πως «ένας υπερσύγχρονος στρατός αρμάτων μάχης μπορεί να κινηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν δεν υπάρχει επαρκής εφοδιασμός με καύσιμα. Αυτό απαιτεί διυλιστήρια όπου το ντίζελ, η βενζίνη και οι βασικές χημικές ουσίες παράγονται σε λεγόμενες μονάδες πυρόλυσης. Τα επόμενα χρόνια, εμείς στην Ευρώπη θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των μονάδων πυρόλυσης επειδή η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι πολύ ακριβή και η μεταφορά μετατρέπεται σε ηλεκτρική κινητικότητα. Τέτοιες μονάδες ήδη κλείνουν μαζικά στην Ευρώπη».
«Περιμένω ότι η δυναμικότητα της μονάδας πυρόλυσης στην Ευρώπη θα μειωθεί στο μισό. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε αυτές τις μονάδες επειδή δεν θα μπορούμε να εισάγουμε καύσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη